«Укренерго» отримало понад 4,4 млрд грн за експорт електроенергії до ЄС

Читать на русском
Укренерго з 30 червня по 25 вересня на аукціонах продало доступу до міждержавних електромереж на понад 4,4 млрд грн.
Укрінформ

НЕК «Укренерго» з 30 червня по 25 вересня на аукціонах продало доступу до міждержавних електромереж на понад 4,4 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба «Укренерго» у Telegram.

Зауважують, що за останній тиждень, 19-25 вересня, доступний обсяг перетинів до Словаччини та Румунії був проданий в повному обсязі. В аукціонах брали участь до 12 компаній. Загальна вартість доступу до міждержавних електромереж, проданого на аукціонах Укренерго з 30 червня по 25 вересня, вже склала понад 4,4 млрд гривень.

В компанії додають, що загалом впродовж останнього тижня на суміжних європейських ринках ціни на електроенергію продовжують знижуватися.

Відповідно на ринку «на добу наперед» (РДН) Румунії середня ціна базового навантаження з 19 по 24 вересня становила близько 366,4 євро/МВт∙год проти минулого тижня 386,8 євро/МВт∙год, а в Словаччині – близько 359,5 євро/МВт∙год, проти – 442,6 євро/МВт∙год. Водночас на українському РДН ціна базового навантаження зросла й у більшість днів становила €90-91/МВт∙год.

«На тлі цього зниження середньозважена ціна доступу до міждержавного перетину знизилася до 6,4 тис. грн/Мвт∙год, в порівнянні з попереднім тижнем. Найвища гранична ціна за передачу 1 МВт склала 13 тис. гривень в напрямку Україна-Словаччина (23 вересня о 20-й годині)», – додають у компанії.

Нагадаємо, Україна експортуватиме електроенергію до Польщі. Наразі активно реконструюють лінію електропередачі від Хмельницької АЕС до польської підстанції Жешув для передачі до 1000 МВт. Ця реконструкція відбувається в рамках домовленості про постачання електроенергії з України до сусідньої країни.

Реконструкцію планують завершити до 8 грудня, однак це буде можливо за умови збереження контролю України над Запорізькою АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: