«Справа Дубневичів»: суд дозволив використати прослушку в іншому провадженні

Читать на русском
Антикорупційний суд дозволив Національному бюро використовувати негласний збір доказів в одній зі справ, в яких проводилася обшуки в братів Дубневичів.

Вищий антикорупційний суд дозволив Національному антикорупційному бюро використати матеріали негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні за фактом ухилення від сплати податків та легалізації коштів, обшуки в якому проводили у народного депутата Ярослава Дубневича та його брата Богдана.

Таке рішення 7 вересня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, детектив НАБУ і прокурор САП просили суд надати дозвіл їм використати матеріали НСРД зі справи, з якої вподальшому виділили матеріали щодо нардепа Дубневича, повідомили йому про підозру та скерували до суду. Йдеться про заволодіння коштами ПАТ «Укрзалізниця». Матеріали просять використати у справі за фактом ухилення від сплати податків та легалізації коштів. У цій справі також проводилася обшуки в братів Дубневичів та їхніх близьких.

ВАКС дозволив детективами використати матеріали НСРД у цій справі.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що у НАБУ досліджують факти, які можуть свідчити про причетність Богдана та Ярослава Дубневичів до легалізації коштів, одержаних від привласнення газу НАК «Нафтогаз України» упродовж 2013-2017 років. Йдеться про суму понад 2 млрд грн (еквівалент 67 млн євро). Як встановило слідство, більшість з цих коштів була перерахована власниками Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ на рахунки компанії «Корпорація КРТ», бенефіціарами котрої є брати Дубневичі. Надалі ці кошти нібито за фіктивними договорами перерахували низці підприємств, що мають ознаки «фіктивності». Таким чином ці кошти були виведені у тіньовий обіг, з метою подальшого маскування їх незаконного походження.

Слідство вважає, що ці кошти пройшли такий шлях з метою відмивання та повернення кінцевим бенефіціарам в Україну. Серед фірм з ознаками фіктивності були встановлені такі: ТОВ «Глобал Сістемз»; ТОВ «Інтертеймент Груп» і ТОВ «Вест Метал Груп». Ці фірми, за даними слідства, після одержання коштів від «Корпорації КРТ» мали фінансові операції з офшорними компаніями.

Детективи дізналися, що «Корпорація КРТ» упродовж 2012-2017 років перерахувала понад 7 млн доларів кіпрському офшору KRT Investments LTD. Ці кошти були частково отримані корпорацією з розрахункових рахунків ТОВ «Енергія - Новий Розділ» та ТОВ «Енергія - Новояворівськ». Разом з тим слідством встановлено, що впродовж 2013-2018 років компанії в Україні, які входять до сфери контролю Дубневичів та членів їх родин, отримали кошти у розмірі більше 39 млн євро у вигляді кредитів від компаній з Кіпру та Латвії, пов'язаних із самими Дубневичами.

До таких компаній, зокрема, належать: ТОВ «НР Солар», ТОВ «Цетуля Солар», ТОВ «Солар Грін Тех», ТОВ «Ліг Агро», ТОВ «Львівбудмакс-Інвест» і ТОВ «ТЦ «Роксолана». Так, «Енергія-Новий Розділ» отримала від кіпрського офшору ES Energy Invest LTD 3 млн дол; «Цетуля Солар» – 8 млн євро і «Ліг Агро» – 3 млн євро. Фірма «Ліг Агро» також одержала 100 тисяч дол. від латвійської фірми SIA Baltinvest Holding, а компанія «Львівбудмакс-Інвест» – 4,24 млн дол. від кіпрського офшору Suntown Projects LTD.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: