Апеляційна палата лишила в ВАКС другий епізод справи ТЕЦ Дубневичів

Читать на русском
Апеляційна палата відхилила чергове подання про передачу справи про привласнення державного газу підприємствами двох братів до іншого сезону.
Апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відхилила чергове подання про передачу до іншого суду справи про привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» на 730 млн грн Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ, власниками яких є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Таке рішення 11 липня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Провадження за поданням Вищого антикорупційного суду щодо направлення до іншого суду кримінального провадження, відомості про яке 12 червня 2018 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52018000000000547, - закрити», – йдеться в рішенні.

Судді вказали, що це вже не вперше у цій справі просять передати справу до іншого суду. Колегія наголошує, що просити суд про повторний розгляд питання підсудності не передбачений. На думку суддів, колегія суддів ВАКС у складі головуючої Катерини Широкої, суддів Віри Михайленко та Ольги Саландяк всупереч положенням ст. 34 КПК України повторно ініціювали вирішення питання про направлення кримінального провадження до іншого суду замість забезпечення розгляду справи по суті в розумний строк.

Також вони зазначили, що питання підсудності вирішувалося і в другому епізоді щодо цих же обвинувачених та про привласнення 1,4 млрд грн, які так само залишились без задоволення.

Нагадаємо, за версією НАБУ і САП, ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк протягом 2013-2015 років організували схему заволодіння природним газом, що належить НАК «Нафтогаз України», в особливо великих розмірах, створивши організовану злочинну групу.

Як встановили органи правопорядку, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ (належить ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ», власниками яких є нардепи Дубневичі), придбавши в НАК «Нафтогаз України» за пільговою ціною природний газ у вигляді використання його нібито для виробництва теплової енергії для населення, що є обов'язковою умовою його використання, привласнили його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП «Енергоринок».

Загалом, упродовж 2013-2015 років вказані особи заволоділи природним газом НАК «Нафтогаз України» в обсязі 308,34 мільйона кубічних метрів, що завдало матеріальної шкоди НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

Також НАБУ оголошувало нові підозри особам, яких вже обвинувачують у справі заволодіння природнім газом НАК «Нафтогаз-України» Новороздільською та Новояворівською ТЕЦ. Цього разу їх підозрюють у тих же фактах заволодіння газом, але на меншу суму майже 730 млн грн. Цю справу теж передали до суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: