Ліквідація зрадників: чи є колаборанти законною мішенню для ЗСУ та партизанів

Читать на русском
Про те, чи є колаборанти на окупованих та деокупованих територіях законною мішенню – в матеріалі Слово і Діло
Підірваний у Бердянську автомобіль колаборантаTelegram

З початку війни деяка кількість громадян України на тимчасово окупованих територіях пішла на співпрацю з російськими окупантами. Іноді – вимушено, іноді – цілком усвідомлено, з ідейних або грошових міркувань.

Українське суспільство стосовно колаборантів має дві точки зору. Перша свідчить, що зрадники Батьківщини повинні винищуватися скрізь і всюди. Друга точка зору свідчить, що Україна повинна поводитися в рамках законодавства, тобто покарання колаборантів можливо тільки в рамках судової системи.

«Слово і Діло» поговорило з експертами, щоб з'ясувати, наскільки колаборанти законні у якості мішені та чи варто розбиратися з ними виключно в правовому полі.

Ігар Тишкевич, експерт програми «Міжнародна та внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF):

«Колаборанти, які знаходяться на окупованих територіях – це фактично частина окупаційної адміністрації. Окупаційні адміністрації – це те, що повинна і може атакувати Україна. Морально – це певним чином законна мета.

Якщо ж ми говоримо про післявоєнну ситуацію – то тут працює основа права, персональна відповідальність за персональні злочини. У цьому випадку питання а) встановлення, хто що робив та б) відповідальність. І тут дуже відчутною темою буде – де провести межу між відповідальністю та її відсутністю.

Припустимо, лікар «швидкої допомоги». Він отримує зарплату від місцевої окупаційної влади, в російських рублях. Але реально, якщо він працює виключно по цивільним хворим, він рятує життя українців. Те ж саме – співробітник комунальної служби (водопровід, каналізація), співробітник електромереж. Це критично важливі служби. Це колаборація чи ні?

Держава повинна чітко окреслити: досюди – вимушена колаборація, після цього – добровільна. Це питання, воно буде найважчим по закінченню війни».

Євген Дикий, експерт Міжнародного інституту демократій:

«Я вважаю, що під час бойових дій колаборанти підлягають, по можливості, ліквідації. Але ті з них, хто потрапив в полон, або до рук правоохоронних органів, або якщо мова йде про період після закінчення бойових дій – тоді, скажімо так, в мирний час їхнє знищення стане терористичним актом.

Звісно, в цьому випадку їх потрібно судити та садити по всій строгості закону.

Але, поки йдуть бойові дії, цілком законною та виправданою дією є просто їхня (колаборантів – прим. ред.) фізична ліквідація».

Вдень 16 вересня на тимчасово окупованих територіях України сталося відразу три події, які прорідили ряди проросійських колаборантів. Детальніше про це - в матеріалі «Слово і Діло».

Нагадаємо, що станом на середину вересня правоохоронці відкрили 1358 кримінальних справ за фактами співпраці з російськими загарбниками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: