НАБУ знайшло в нардепа Деркача «шпигунську» ручку з мікрофоном

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку провели обшук у квартирі російського агента Андрія Деркача і знайшли там низку доказів.
Андрій Деркач

Національне антикорупційне бюро провело обшук у квартирі та приймальні народного депутата Андрія Деркача. Детективи знайшли вдома у депутата «шпигунську» чорнильну ручку з прихованим мікрофоном і відеокамерою.

Про це йдеться в ухвалах Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 23 серпня, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, НАБУ провело обшук у квартирі нардепа Деркача, в якій живе його дружина Оксана Терехова. Там детективи вилучили в квартирі політика електронний пристрій, схожий на чорнильну ручку, в комплекті із компакт-диском, кабелем та зарядним пристроєм, який має прихований мікрофон і відеокамеру; три мобільні телефони iPhone; копію листа Прикордонного управління по Брянській області федеральної служби безпеки російської федерації від 16.09.2020 щодо Деркача на 1 аркуші.

Вилучені телефони мають систему логічного захисту у виді паролів, що унеможливлює доступ до інформації, яка міститься у них. Вміст електронного пристрою, схожого на чорнильну ручку, з прихованими відеокамерою та мікрофоном, оглянути не вдалось, оскільки він не заряджався та не визначався як фізичний пристрій на робочій станції спеціаліста. При цьому обґрунтованими є доводи детектива, що цей пристрій може бути спеціальним технічним засобом негласного зняття інформації та міг використовуватися Деркачем для прихованого збору інформації, зберігання та подальшої передачі співробітникам генерального штабу збройних сил рф в межах спільних дій з підривної роботи проти України.

Крім того, детективи НАБУ обшукали приймальню нардепа Деркача, в якій знайшли документи та технічні засоби. Документи стосуються, зокрема, діяльності компанії Burisma, містять службове листування посольства США із правоохоронним органами, відомості про працівників посольства США в Україні та співробітників ФБР при посольстві. На вказане накладено арешт, який залишено в силі рішеннями АП ВАКС.

Як відомо, 27 липня НАБУ затримало керівника служби особистої охорони нардепа Деркача. У нього вилучили декілька ручних осколкових гранат, а також патрони до нарізної вогнепальної зброї, які зберігалися без передбаченого законом дозволу. Слідчі дії в охоронця політика проводили в рамках розслідування фактів можливої державної зради нардепа, одержання ним неправомірної вигоди та легалізації незаконних статків. Його відпустили під особисте зобов'язання.

Нагадаємо, СБУ викрила агентурну мережу головного розвідувального управління росії, до складу якої входив нардеп Деркач. За словами колишнього помічника нардепа Ігоря Колєснікова, який був в агентурній мережі генштабу зс росії, Деркач надавав державі-агресору допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Сам Колєсніков виступав у ролі «кур'єра» і його основним обов'язком було отримання грошових коштів у конвертаційних центрах від гш зс росії та їх подальша передача для Деркача через його довірених осіб. Вказані грошові кошти протягом 2019-2021 років він привозив до приймальні нардепа в Києві.

Вироком від 5 травня 2022 року експомічника Деркача засудили до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Він пішов на угоду зі слідством і викрив усі деталі стосовно роботи нардепа на росію та отримання коштів від держави-агресора.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: