У Києві викрили та заблокували велику ворожу ботоферму

Читать на русском
Двоє киян створили велику ботоферму, яку використовували російські компанії для поширення антиукраїнського контенту.
БотофермаФото – gp.gov.ua

У Києві правоохоронці викрили та ліквідували ботоферму, яку росіяни використовували для «чорного PR» та інформаційної війни проти України.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Відомо, що двоє киян, які працюють в IT-галузі, масово реєстрували та проводили адміністрування фейкових акаунтів у Facebook та Instagram. Вони створили ботоферму з майже 3 тис. акаунтів, які передавали в «оренду».

Зокрема, їхніми послугами користувалися представники російських PR-компаній, щоб поширювати антиукраїнський контент та дискредитувати держоргани України.

У Дніпрі викрили зрадницю, яка передавала окупантам таємні дані про воєнні розробкиУ Дніпрі викрили співробітницю підприємства ракетно-космічної галузі, яка передавала росіянам таємні дані про сучасні воєнні розробки.

Для того, щоб зробити кожен профіль анонімним та уникнути його блокування, чоловіки розробили спеціалізований програмно-апаратний комплекс. Він дозволяв змінювати IP-адресу для кожного нового акаунту, імітуючи реєстрацію реального абонента українських операторів мобільного зв’язку.

Під час обшуків у них вилучили комп’ютерну техніку з програмним забезпеченням, серверне обладнання, модеми, сім-картки операторів мобільного зв’язку. Вилучене майно планують передати в управління АРМА для наповнення держбюджету.

Нагадаємо, що СБУ затримала російських агентів, які працювали над запуском прокремлівського медіацентру «Таврія» на півдні України. Основним завданням центру було масове поширення на території регіону кремлівської пропаганди через спеціально створені Телеграм-канали, додатки онлайн-телебачення і радіомовлення.

Також СБУ викрила та затримала російського агента, який намагався вчинити диверсію з підриву боєприпасів ЗСУ на півдні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: