Померла Єлизавета II: як відреагували на її смерть представники цивілізованого світу

Читать на русском
Королева правила Британією з 1952 року. Вона стверджувала призначення 15 прем'єр-міністрів - першим з них був Вінстон Черчілль, останньою - нещодавно обрана прем'єром Елізабет Трасс
Молода Єлизавета IIBARON/CAMERA PRESS

Увечері 8 вересня 2022 року стало відомо, що королева Британії Єлизавета II мирно померла у віці 96 років в одній з резиденцій британської королівської сім'ї, замку Балморал.

Королева правила Британією з 1952 року. Вона стверджувала призначення 15 прем'єр-міністрів - першим з них був Вінстон Черчілль, останньою - нещодавно обрана прем'єром Елізабет Трасс. Вона пережила зміну 13 президентів Сполучених Штатів, абсолютно все керівництво Радянського Союзу, включаючи сюди Михайла Горбачова, а також перших президентів України, Білорусі та росії - померлого в травні Леоніда Кравчука, Станіслава Шушкевича, який помер в тому ж місяці, та Бориса Єльцина. У 2021 році помер її чоловік, принц Філіп.

Єлизавета залишалася останнім главою держави, якого можна було назвати ветераном Другої світової війни.

Останні кілька років мережу заполонили меми та жарти, в яких королеву Єлизавету називали безсмертною і натякали на те, що вона буде жити вічно - таким чином суспільство висловлювало свою симпатію до цієї жінки.

Як відреагували Британія і цивілізований світ на смерть королеви?

У Британії на поточний момент оголошено 10-денний національний траур, повідомляє британський телеканал Sky News, він триватиме до похорону Єлизавети. Новим королем став 74-річний принц Чарльз, який взяв собі тронне ім'я Карл III.

Прем'єр-міністр трас заявила, що смерть королеви - це шок і біль для всієї нації та світу.

«Це сумний день для нас, але Єлизавета залишила нам велику спадщину. Корона передається нашому королю Чарльзу, як відбувалося до цього тисячу років. Ми повинні підтримувати його, ми зобов'язані бути лояльні йому. Починається нова ера в історії нашої великої країни, як і хотіла б наша королева» - сказала вона.

Президент України Володимир Зеленський також висловив співчуття народу союзної Британії, сказавши, що думки та молитви всього українського народу зараз з британцями.

«Від імені українського народу висловлюємо щирі співчуття королівській родині, всьому Сполученому Королівству та країнам Співдружності у зв'язку з цією непоправною втратою. Наші думки та молитви з вами» - зазначив він.

Новий король Британії зазначив, що для всього світу смерть Єлизавети буде відчуватися з сумом і болем.

«Я знаю, що її втрата буде глибоко відчуватися всією країною, королівствами, співдружністю і незліченною безліччю людей по всьому світу» - сказав він.

Співчуття також висловили високий представник Європейського Союзу з питань дипломатії та безпеки Жозеп Боррель, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

«Наші серця і думки з сім'єю королеви, народом Великобританії» - заявила речник Білого дому Карін Жан-П'єр. Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі розпорядилася приспустити прапори над Капітолієм. Президент США Джозеф Байден незабаром виступить із заявою з приводу смерті королеви Єлизавети.

У ФРН також принесли народу Британії свої співчуття. Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що в Берліні вдячні королеві за те, що після Другої світової війни вона простягнула німцям руку примирення і допомогла зруйнованій країні знову стати сильною.

Висловили свої співчуття королівської сім'ї та Британії також президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, президент Ірландії Майкл Хіггінс, колишній президент США Білл Клінтон, експрезидент Франції Ніколя Саркозі, колишній глава Європейського парламенту Ніколя Саркозі та багато інших.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: