Померла королева Єлизавета ІІ

Читать на русском

Британська королева Єлизавета друга померла сьогодні у віці 96 років. Відповідно до порядку престолонаслідування, наступним монархом має стати принц Чарльз.
Getty Images

Королева Великої Британії та Північної Ірландії Єлизавета II померла сьогодні у віці 96 років у своєму замку Балморал у Шотландії.

Про це повідомляє Букінгемський палац.

Раніше, 8 вересня, у Букінгемському палаці повідомили, що стан здоров'я королеви викликає занепокоєння, і вона перебуває під наглядом лікарів. Тоді ж до Балморалу почали з'їжджатися члени родини Єлизавети – її діти, онуки та правнуки.

Єлизавета II народилася 21 квітня 1926 року в сім'ї герцога та герцогині Йоркських. Вона зійшла на трон у червні 1953 року після смерті батька – Єлизавета займала друге місце за тривалістю правління серед усіх монархів в історії. Але у вересні 2015 року вона стала британським монархом, який правив найдовше, перевершивши правління своєї прапрабабусі королеви Вікторії.

Королева Єлизавета II: 70 років правління за дві хвилиниBBC News Україна

20 листопада 1947 року Єлизавета вийшла заміж за Філіпа Маунтбеттена. У їхньому шлюбі народилося четверо дітей: Чарльз, принц Уельський; Анна, королівська принцеса; принц Ендрю, герцог Йоркський та принц Едвард, граф Уесекський.

Зазначимо, що ще минулого року ЗМІ розкрили деталі плану на випадок смерті Єлизавети. За планом, Букінгемський палац має передати інформацію про смерть королеви співробітникам та урядовцям за допомогою кодової фрази «Лондонський міст впав». Одним із перших дізнається про смерть прем'єр-міністр Британії – кілька днів тому цю посаду обійняла Ліз Трасс.

Потім про смерть Єлизавети ІІ буде видано офіційне повідомлення. За планом похорон королеви має відбутися через 10 днів після смерті у Вестмінстерському абатстві.

Наступний у черзі на трон – 73-річний принц Чарльз.

Нагадаємо, 9 квітня 2021 року у Віндзорському замку у віці 99 років помер принц Філіп.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: