У Генштабі спрогнозували подальші військові плани росії: де найбільша загроза

Читать на русском
Деякі оперативні перспективи для армії росії проглядаються на Ізюмському і Бахмутському напрямах. Більш привабливі – на Запорізькому напрямку. Проте є загроза і для Києва.
Фото Слово і діло

Війна з росією триватиме у 2023 році, окупанти не відмовились повністю від планів захопити Києв. Також є загроза і з боку Білорусі. Але найпривабливішим для ворога може стати інший стратегічний напрямок.

Таку думку висловили головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та перший заступник голови оборонного комітету Верховної ради Михайло Забродський у статті для «Укрінформу».

Переломний момент у війні з росією вже розпочався – голова ГУРУ війні росії проти України вже розпочався переломний момент, прикладами цього є останні події в окупованому Криму.

Зокрема, Залужний та Забродський описали, як може надалі бачити свою мету росія у війні проти України.

«Деякі оперативні перспективи для противника проглядаються на Ізюмському та Бахмутському напрямках. Імовірною кінцевою метою таких дій може розглядатися вихід на адміністративний кордон Донецької області», - йдеться у статті.

За їхніми словами, ще більш привабливою для противника може бути перспектива просування на Запорізькому напрямку.

«Вона забезпечує подальші дії на північ та створення прямої загрози оволодіння Запоріжжям та Дніпром, що в свою чергу призведе до втрати українською стороною контролю над значною частиною Лівобережної України. Не виключені з порядку денного і повернення до задуму захопити Київ та загроза повторного розгортання бойових дій з території Республіки Білорусь», - наголошується у статті.

Залужний і Забродський описують, що найбільше можливостей відкриває подальше просування на Південнобузькому напрямку оперативного плацдарму на правому березі річки Дніпро.

«Успіх на Півдні, за умови його швидкого та правильного використання, може мати подвійний ефект. З одного боку, цілком реальні перспективи оволодіння Миколаєвом та Одесою. З іншого – створення загрозливого спрямування у бік Кривого Рогу, а надалі – і загрози центральним та західним регіонам України», - написали вони.

У Генштабі констатують, що суттєвий перелом у війні може настати при отриманні ЗСУ засобів ураження великої дальності. Це єдиний шлях кардинальної зміни стратегічної ситуації. Тоді ЗСУ протягом 2023 року могли б завдати кількох послідовних, а в ідеальному випадку - одночасних контрударів по окупантах.

Нагадаємо, у Генштабі вперше визнали, що серію ударів по російських авіабазах у тимчасово окупованому Криму завдали українські військові.

У РНБО вважають, що війна з росією не триватиме роками, хоча здобути перемогу буде складно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: