«єВідрядження»: механізм не запрацював, прем'єр не підписав постанову

Читать на русском
Механізм єВідрядження, за допомогою якого підприємці та представники бізнесу могли б виїжджати за кордон під заставу у 200 тисяч, не запрацював.

З 1 вересня уряд планував надати дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон для відрядження підприємцям та представникам бізнесу. Однак механізм «єВідрядження» так і не запрацював – прем'єр Денис Шмигаль не підписав постанову.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Ми анонсували, що було прийняте рішення на Кабміні, але постанова ще не підписана. Наразі ще відбувається дискусія в уряді щодо цієї постанови, щодо її доопрацювання, публікації і так далі. Зараз я не можу сказати, чи буде вона підписана, коли та в якому форматі», – цитує міністра LIGA.

Зеленський розповів, коли скасують заборону на виїзд за кордон для чоловіківЗеленський відповів на ще одну петицію щодо скасування обмеження на виїзд за кордон для чоловіків. Усі заборони знімуть після закінчення воєнного стану, заявив президент.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев не здивований, що прем'єр-міністр відклав підписання постанови: нардеп вважає, що ініціатори механізму виїзду за кордон військовозобов'язаних запропонували рішення без належних розрахунків.

«Наскільки негативно заборона впливає на зайнятість та ВВП? Хтось вивчив? Які цифри? Наскільки позитивно вплине механізм на розвиток економіки? Знову у цифрах. Звідки цифра зарплати у 20 тисяч? Якщо середня зарплата за січень становить 14 577 грн, а з того часу, за даними НБУ, зарплата зменшилася на 12%. Звідки сума застави у 200 тисяч грн за особу? Чому саме 200 та яка природа цього платежу при неповерненні працівника? Штраф? Але ж штраф сплачується лише на підставі закону, а не експерименту. Чому людину випускають на гранично короткий термін 7 днів, збільшуючи ризик її неповернення вчасно? Чому в компанії має бути щонайменше 10 осіб? І чому не розглядається варіант видачі тимчасових документів?» – написав він.

Нагадаємо, в середині серпня стало відомо, що Кабмін дозволив із 1 вересня виїжджати за кордон чоловікам, які працюють в експортоорієнтованих компаніях.

Механізмом єВідрядження могли скористатися фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які, зокрема, подали податкову звітність, не мають боргу з ЄСВ та внесли гарантований платіж у 200 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: