САП наприкінці вересня скерує до суду справу правоохоронців з Івано-Франківська

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива НАБУ про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура наприкінці вересня скерує до суду кримінальне провадження за обвинуваченням працівників Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області та Головного управління Національної поліції в цьому ж регіоні у вимаганні та одержанні 10 тисяч доларів неправомірної вигоди.

Рішенням Вищого антикорупційного суду від 26 серпня сторону захисту обмежено в ознайомленні з матеріалами справи до 24 вересня, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива НАБУ про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування - задовольнити частково. Встановити для сторони захисту (підозрюваному Віталію Раку (ред.) та його захисникам) строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52022000000000062 від 17 березня 2022 року до 24 вересня 2022 року включно, після спливу якого вони будуть вважатися такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів», – ідеться в рішенні.

Як дізналося «Слово і діло», йдеться про старшого оперуповноважений Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області Віталія Рака. Разом з ним підозрюють заступника начальника слідчого відділу слідчого управління Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

У квітні 2022 року НАБУ і САП викрили їх у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди за вчинення слідчих і процесуальних дій стосовно підозрюваного у кримінальних провадженнях за фактами незаконного зберігання та збуту наркотичних засобів. Зокрема, йшлося про можливий вплив на суддів при зміні запобіжного заходу – за це правоохоронці вимагали 9 тисяч доларів, та можливу зміну підслідності, яку «оцінили» у 15 тис. дол. Їх викрили «на гарячому», під час одержання чергового траншу неправомірної вигоди у 10 тис. дол.

Окрім надання неправомірної вигоди, з метою штучного створення правових підстав для зміни підслідності в одному з кримінальних проваджень, підозрюваний мав фактично підкинути в заздалегідь визначене викритими правоохоронцями місце в житлі його спільника психотропну речовину амфетамін, що потягло б за собою подальше незаконне притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, САП скерувала до суду справу про 103 млн грн збитків «Укрзалізниці». Також прокуратура скерувала до суду справу про розкрадання цінної землі на Вінниччині.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: