САП у 2023 році скерує до суду справу порту «Південний»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива НАБУ про встановлення строку стороні захисту для ознайомлення із матеріалами досудового розслідування.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура в лютому 2023 року скерує до суду кримінальне провадження про завдання понад 60 млн грн збитків державному підприємству «Морський торговельний порт «Південний».

Стороні захисту обмежили строки на ознайомлення з розслідуванням до 31 січня 2023 року рішенням Вищого антикорупційного суду від 15 серпня, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання задовольнити частково. Встановити стороні захисту, а саме підозрюваним (Роману Інде, Олегу Трайдакалу, Микиті Жеребцову, Ользі Шараповій... – ред) та їх захисникам строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000592 від 05.09.2017 до 31.01.2023 включно, після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження», – йдеться в рішенні.

Таким чином, уже з 1 лютого 2023 року прокурор САП може скерувати до суду обвинувальний акт у цій справі.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру першому заступнику керівника порту «Південний» та ще десятьом особам у завданні держпідприємству понад 47 млн грн збитків. Слідство встановило, що Інде разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства Олегом Трайдакалом та керівником приватної компанії Жеребцовим впродовж 2017-2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн грн при закупівлі товарів.

Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми. Загалом слідство зафіксувало 29 таких тендерів.

В межах розслідування НАБУ і САП встановили нові факти корупції на ДП. Так, у 2017-2019 роках Інде спільно з Трайдакалом, залучивши інших осіб, організували закупівлю тепловозів для потреб держпідприємства. Перемогу у тендері забезпечили підконтрольній організованій групі компанії. За даними слідства, тепловози були несправні і не належали продавцю, як того вимагали умови тендеру та договору. Тим не менше, ДП «МТП «Южний» сплатило за них приватній компанії аванс у понад 13 млн грн.

В подальшому ці тепловози доставили в ДП «МТП «Южний». Однак, комісія держпідприємства, уповноважена ухвалити рішення про взяття їх на баланс, відмовилася це зробити у зв’язку із несправністю тепловоза. Цьому рішенню передували активні слідчі дії детективів НАБУ. Постачальник аванс не повернув. Через що держпідприємство зазнало збитків на суму 13 млн грн. У жовтні 2021 року слідство у справі було завершене.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: