Росія захопила в Україні території з корисними копалинами на 12,4 трлн доларів – WP

Читать на русском

Росія контролює українські енергетичні родовища, метали та корисні копалини на суму щонайменше 12,4 трлн доларів. Зокрема, захоплено 63 відсотки вугільних родовищ, 20 відсотків – газових, понад 40 відсотків родовищ металів.

Майже півроку війни в Україні принесли росії щонайменше одну велику «нагороду» – розширення контролю над деякими багатими на корисні копалини землями. Росія зараз контролює українські родовища вугілля, нафти, газу та металів на суму не менше ніж 12,4 трлн доларів.

Про це пише The Washington Post із посиланням на аналіз, проведений канадською компанією SecDev.

Видання нагадує, що в Україні є одні з найбільших у світі запасів титанової та залізної руди, родовища літію, а також величезні поклади вугілля. Разом вони коштують десятки трильйонів доларів.

Як наголошує видання, якщо кремлю вдасться анексувати захоплені території, Київ втратить доступ майже до двох третин своїх родовищ.

На даний момент росія контролює українські енергетичні родовища, метали та корисні копалини на суму щонайменше 12,4 трлн доларів. РФ захопила 63% вугільних родовищ України, 11% нафтових, 20% родовищ природного газу, 42% родовищ металів та 33% родовищ рідкісноземельних та інших важливих корисних копалин, включаючи літій.

Частина цих родовищ була захоплена ще 2014 року під час анексії Криму та початку війни на Донбасі.

Після повномасштабного вторгнення кремль неухильно розширював площу захоплених територій. За даними SecDev та керівників української гірничодобувної та металургійної промисловості, окупанти захопили 41 родовище вугілля, 27 родовищ природного газу, 14 родовищ пропану, 9 родовищ нафти, 6 родовищ залізняку, 2 родовища титанової руди, 2 родовища цирконієвої руди, одне родовище стронцію, одне родовище літію, одне родовище урану, одне родовище золота та кар'єр з видобутку вапняку.

Однак деякі аналітики вважають, що захоплення росією портів і як наслідок втрата морських транзитних шляхів більший удар, ніж втрата запасів корисних копалин, особливо вугілля.

Проте, видання зазначає, що втрата сировини та пошкоджена інфраструктура матимуть серйозні наслідки для такої ключової галузі української економіки, як сталеливарна.

Нагадаємо, тим часом росія за сто днів війни заробила 93 млрд євро від експорту викопного палива – нафти, газу та вугілля.

Загальна сума прямої шкоди економіці України від пошкодження житла та інфраструктури становить 108,3 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: