Боррель: Євросоюзу не потрібна спільна армія, потрібно розвивати національні війська

Читать на русском
Політика роззброєння та боргова криза в підсумку призвели до того, що ЄС виявився не здатний адекватно відповісти на зовнішні виклики
Ілюстративне фотоeuromag.ru

Попри те, що в центрі Європи вже сьомий місяць вирує повномасштабна війна, Європейський Союз не потребує створення спільної армії. У цьому нема потреби, краще зробити упор на розвиток національних збройних сил, попри всі економічні виклики, які стоять перед ЄС.

Про це заявив високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, повідомляє австрійське видання Kronen Zeitung.

На його думку, нема потреби замінювати 27 армій країн-членів ЄС однією армією. Потрібно інвестувати в безпеку та орієнтуватися на ефективність.

«Жодна з 27 армій не може бути замінена єдиною європейською силою. Нам тільки потрібно з'єднати наші сили та краще координуватися й інвестувати в безпеку... Ключове слово-ефективність. Інакше це марна трата грошей» - заявив Боррель.

Високий представник нагадав, що сумарні витрати країн Євросоюзу на оборону можна порівняти з витратами Китаю, і вони в чотири рази перевищують витрати росії. Однак політика роззброєння і боргова криза в підсумку призвели до того, що ЄС виявився не здатний адекватно відповісти на зовнішні виклики.

При цьому раніше Боррель заявив, що європейські армії можна назвати «бонсай-арміями»; вони існують, але зведені до мінімального рівня через політику скорочення армій та вектор розвитку з упором на локальні операції за межами Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: