НАБУ допомогло повернути Оболонський острів у власність Києва

Читать на русском
Антикорупційні органи спільно зі столичною владою запобігли незаконному заволодінню острова, який розташований в Оболонському районі.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура у співпраці з владою Києва домоглися скасування перереєстрації Оболонського острова на приватну компанії.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«НАБУ і САП, у співпраці з КМДА, запобігли незаконному відчуженню у приватну власність Оболонського острова площею 147,7 тисяч квадратних метрів, що розташований поряд із парком «Наталка». Центральна колегія Мін'юсту задовольнила скаргу, яку подало КП «Плесо», щодо скасування реєстрації острова за приватною компанією», – інформує відомство.

У межах розслідування можливого незаконного привласнення причалів, дамб та острова на київській Оболоні, детективи НАБУ встановили, що у 2019-2020 роках з власності територіальної громади Києва виведено гідротехнічну споруду «Дамба напірна-багатофункціональна», що розташована біля Оболонської набережної. Площа гідротехнічної споруди, за даними реєстру, становить майже 143 тис. кв. м, що майже збігається з площею території Оболонського острова (147,7 тис. кв. м).

Однак, право власності на дамбу незаконно оформили на приватну компанію. При цьому, за міським кадастром територія Оболонського острова обліковується за комунальним підприємством «Плесо» і належить громаді Києва. До того ж острів Оболонський включено до переліку територій, де має бути створено ландшафтний парк «Дніпровські острови», на що виділялись відповідні кошти з бюджету міста.

Після встановлення цих фактів, за ініціативи детективів НАБУ, було створено спільну з КМДА робочу групу, яка на підставі зібраних матеріалів розслідування підготувала скаргу щодо скасування реєстрації, яку врешті й задовольнив Мін'юст. Крім того, нотаріуса, причетного до цієї незаконної реєстрації, позбавили ліцензії, а іншому заборонили діяльність до з'ясування усіх обставин.

«Розслідування цих фактів розпочали детективи за матеріалами розслідування журналістів «Схем». Надалі справу передали за підслідністю іншому органу досудового розслідування», – додали в НАБУ.

Нагадаємо, за даними «Схем», Оболонський острів був переданий компанії бізнесмена Костянтина Бойка. Журналісти знайшли низку зв'язків цього бізнесмена з на той час начальником Головного управління поліції в місті Києві Андрієм Крищенком.

Раніше НАБУ розпочало розслідувати спробу заволодіти 100 млн грн державного дочірнього підприємства «Укрбурштин».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: