Ляшко розповів, як війна вплине на здоров'я українців у довгостроковій перспективі

Читать на русском
Після війни у МОЗ очікують зростання кількості хвороб із запущеними стадіями розвитку, зокрема, онкологічних; буде більше інфарктів та інсультів у молодому віці. Також війна вплине психічне здоров'я.

Війна матиме негативні наслідки для здоров'я українців у довгостроковій перспективі. Йдеться, зокрема, про зростання кількості хвороб із запущеними стадіями розвитку, зростання кількості інфарктів та інсультів. Війна також позначиться на психічне здоров'ї.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Рівень смертності в Україні: від чого найчастіше помирають громадяниЗа останні кілька років українці найчастіше помирали від серцево-судинних захворювань та онкології.

«Але ми вже зараз розуміємо, що матимемо негативні наслідки, оскільки питання скринінгу, профілактичних оглядів сьогодні точно не в пріоритеті українців. А з огляду на те, що ми зараз маємо війну, а до цього два роки коронавірусної хвороби, яка теж обмежувала доступ до медичної допомоги, ми готуємось до декількох проблемних моментів. Перше – це потенційне збільшення росту хвороб із запущеними стадіями розвитку – онкологічних третьої та четвертої стадії. Те ж саме стосується гіпертонічної хвороби – будуть зростати інфаркти, інсульти в більш молодому віці. Крім того, це матиме вплив на стан психічного здоров'я», – прогнозує Ляшко.

Він також повторив попередню оцінку, щоб психологічної підтримки потребуватиме близько 15 млн українців. Причому приблизно 3 млн потребуватимуть ще допомоги психіатра чи психотерапевта.

«Є така неприємна річ, але про неї треба говорити: війна призводить до того, що ми з вами старіємо на 10-15 років. Мова йде не про зовнішній вигляд, але хвороби, які мали якусь вікову структуру, будуть зустрічатися на 10-15 років раніше, ніж це було до війни. Тому закликаю всіх зараз позбутися цієї стигми щодо слова «психолог» чи консультацій у психолога через гарячу лінію», – підкреслив голова МОЗ.

Нагадаємо, що в Україні запускають національну програму психічного здоров'я.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, від чого найчастіше вмирають українці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: