Війна в Україні: експерти очікують зростання рівня захворюваності на ВІЛ та туберкульоз

Читать на русском
Експерти прогнозують, що через наслідки війни в Україні зросте рівень захворюваності на туберкульоз та ВІЛ.
theglobalfund.org

Війна росії в Україні призведе до різкого зростання кількості захворювань на ВІЛ та туберкульоз.

Такий прогноз дав директор Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Пітер Сендс, передає DW.

Туберкульоз в Україні: скільки осіб захворіли та померли за 6 роківНа обліку в протитуберкульозних закладах у 2020 році перебувало 29,2 тисячі українців. За рік від туберкульозу померли майже 1,5 тисячі осіб.

«Поки рано точно оцінювати довгострокові наслідки війни, але ми очікуємо, що конфлікт матиме значний вплив на рівень захворюваності на туберкульоз та ВІЛ в Україні та в усьому регіоні. Великі переміщення біженців, розміщення в тісних приміщеннях і перебої з наданням медичної допомоги сприяють поширенню інфекційних захворювань», – сказав Сендс виданням німецької медіагрупи Redaktions Netzwerk Deutschland.

За оцінками ВООЗ, у 2020 році в Україні хворіли на туберкульоз близько 32 тисяч людей. Україна входить до 30 країн світу, в яких особливо поширений мультирезистентний туберкульоз, від якого не допомагають ліки. У країні також мешкає близько 260 тисяч ВІЛ-інфікованих.

Сендс нагадав, що через війну в Україні було пошкоджено або зруйновано більше 150 медичних закладів. «Для хворих на туберкульоз та людей, які живуть із ВІЛ, ця ситуація особливо небезпечна для життя, оскільки вони мають приймати медикаменти регулярно», – зазначив він.

Нагадаємо, за інформацією ВООЗ, озвученою в травні, щонайменше 3 тисячі людей померли в Україні з моменту повномасштабного вторгнення росії, оскільки вони не змогли отримати доступу до лікування хронічних захворювань.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, від чого найчастіше вмирають українці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: