У Зеленського обговорюють радикальну податкову реформу в Україні – Forbes

Читать на русском
Остаточного рішення щодо реформи поки що немає, проте обговорюється перспективна модель майбутньої податкової системи
Ілюстративне фотоukr.net

В Офісі президента України обговорюється проведення в країні радикальної податкової реформи. В першу чергу реформа буде передбачати зменшення податкових ставок.

Про це розповів заступник керівника офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю виданню Forbes Україна.

За його словами, остаточного рішення щодо реформи поки що немає, проте обговорюється перспективна модель майбутньої податкової системи.

«Податок на Google»: за якою ставкою оподатковують електронні послуги країни світуРозмір податку на ґуґл в Україні та інших країнах світу – на інфографіці Слово і діло. В Україні ставка становить 20 відсотків.

«Остаточного рішення ще немає. Але ми обговорюємо модель, яка називається «10-10-10»: 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО і 10% – ПДВ, а також скасування ЄСВ і військовий збір 3%. Однак при цьому - майже повне скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства і такі речі, як, наприклад, доступ податкової до інформації про банківські рахунки для запобігання ухилення від сплати податків» - заявив він.

За словами Шурми, обговорюється також часткове скасування можливості відшкодування ПДВ, яке передбачено існуючою податковою системою. Скасування ПДВ пов'язане з ідеєю впровадження податкових стимулів для розвитку переробної промисловості - в рамках реалізації такої ідеї можуть бути скасовані механізми відшкодування ПДВ на сировинні товари.

Нагадаємо, до державного бюджету надійшло 76 млн доларів від «податку на Google» – ПДВ, який з 2022 року повинні платити великі транснаціональні корпорації з електронних сервісів, що надаються в Україні.

Тим часом 27 липня парламент звільнив українських аграріїв від сплати ввізних мит на обладнання для зберігання зерна.

А 21 червня Верховна рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари, а також на розмитнення автомобілів, які були скасовані з початком війни проти росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: