Труба Медведчука: апеляція ВАКС залишила заарештованими телефони і жорсткий диск

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і залишила без задоволення скарги представників власників майна на накладений арешт.
Віктор Медведчук

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила заарештованими три мобільні телефони iPhone колишнього голови правління ТОВ «Прикарпатзахідтранс» Сергія Сукала та жорсткий диск ексзаступника директора з питань правового забезпечення ТОВ «Прикарпатзахідтранс» Андрія Щукіна.

Такі рішення 4 серпня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в ухвалі, 14 липня детективи НАБУ провели обшук за місцями фактичного проживання та реєстрації ексголови ТОВ «Прикарпатзахідтранс» Сукала. Там вони вилучили iPhone 7 Plus, iPhone Xr і Apple iPhone Xs Max. На мобільних телефонах було виявлено відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Втім вони були захищені логічним паролем захисту, повідомити який власник відмовився, що унеможливило їх детальний огляд за участю спеціаліста в процесі проведення обшуку.

У подальшому, під час огляду мобільних телефонів, було здійснено копіювання доступних частин інформації телефонів (створені часткові копії). Також детективами виявлено документи, що стосуються діяльності товариств та їх банківських рахунків, перевірка причетності яких до кримінального провадження перевіряється слідством, а також встановлено відсутність чатів в програмах обміну повідомленнями Telegram, WhatsApp, що свідчить про їх видалення. Детективи призначили судову комп'ютерно-технічну експертизу з метою встановлення в пам'яті вилучених мобільних телефонів переписок (в тому числі видалених). Представник Сукала просив скасувати арешт телефонів, однак судді йому відмовили.

Також 14 липня детективи обшукали місце проживання ексзаступника директора з питань правового забезпечення ТОВ «Прикарпатзахідтранс» Щукіна. Там вони знайшли жорсткий диск. Під час обшуку спеціалістом було здійснено огляд вказаного накопичувача в режимі читання та пошук файлів за ключовими словами, в результаті чого були виявлені файли, які можуть мати значення для досудового розслідування.

Однак, у зв'язку із виникненням під час копіювання значної кількістю помилок в роботі вказаного накопичувача, з метою попередження його подальшого пошкодження, яке може призвести до втрати інформації на накопичувачі, органом досудового розслідування було ухвалено. рішення про вилучення накопичувача для можливості подальшого копіювання в лабораторних умовах, із використанням комплексу для діагностики та відновлення даних на накопичувачах. Детективом так само призначено експертизу цього диска.

Як відомо, НАБУ і САП повідомили експертці про підозру у зловживанні повноваженнями та у введенні в оману суду. За версією НАБУ, підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів «Самара – Західний напрямок» за державою. На думку детективів, експертка винесла цей висновок в інтересах ТОВ «Прикарпатзахідтранс», яке отримало у власність частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Слідство у цій справі завершили.

Нагадаємо, ВАКС визначив заставу Конопліній з покладанням низки обов'язків. У зв'язку з наближенням дати завершення їх дії прокурор САП просив продовжити обов'язки. Суддя клопотання задовольнила і продовжила до 9 червня дію таких обов'язків: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватись від будь-якого спілкування зі свідками, посадовими особами ТОВ «Прикарпатзахідтранс» та здати на зберігання закордонні паспорти.

Раніше ВАКС заарештував частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» і передав його в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. Пізніше апеляційна палата ВАКС залишила це рішення без змін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: