ВАКС відмовився пришвидшити передачу до суду справи Януковича

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і залишив без задоволення клопотання детектива НАБУ про передачу до суду справи президента-втікача.
Віктор Янукович

Вищий антикорупційний суд не пришвидшив процедуру передачі до суду обвинувального акту у справі президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра про заволодіння резиденцією Межигір'я.

Таке рішення 1 серпня ухвалив слідчий суддя ВАКС Олег Федоров, повідомляє «Слово і діло».

Детектив стверджував, що 29 грудня 2021 року стороні захисту відкриті матеріали слідства і від тоді вони знайомляться з ними. За його словами, обидва адвокати ознайомились з 6 та 13 томами справи з грудня місяця. Щоправда потім з ними розірвали догорів і до справи вступили інші захисники, а саме: Іщенко О.Б. і Щетніцький Р.В.

Адвокат Щетніцький Р.В. підтвердив факт ознайомлення з травня по липень із 126 томами матеріалів досудового розслідування, а адвокат Іщенко О.Б. в період з травня по липень підтвердив факт ознайомлення із 65 томами матеріалів досудового розслідування. Проте у справу замість Щетніцького Р.В. прийшов адвокат Тесленко І.С. Останній підтвердив ознайомлення з 146 томами справи.

Також замість Іщенка у справу увійшов адвокат Сініченко І.С, утім детектив не допустив його до ознайомлення зі справою. Тому суддя відмовився обмежувати сторону захисту в процедури ознайомлення з матеріалами слідства.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір'я». У межах цієї справи заочно повідомили про підозру президенту-втікачу Януковичу. Пізніше після втрати функції слідства Генпрокуратурою вказану справу передали для розслідування детективам НАБУ і прокурором САП.

За версією слідства, Олександр Янукович організував створення та придбання приватних фірм з метою прикриття незаконної діяльності щодо заволодіння Межигір'ям. Його батько Віктор, будучі у 2007 році на посаді прем'єр-міністра, був пособником та шляхом зловживання своїм службовим становищем допоміг заволодіти державним майном в особливо великих розмірах. Також сина Януковича підозрюють у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

У серпні 2021 року антикорупційний суд надав НАБУ і САП дозвіл на заочне розслідування стосовно Януковича та його сина. Також вже 7 жовтня ВАКС заочно заарештував президента-втікача, а 13 жовтня – його сина Олександра.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: