Саміт НАТО затвердив новий пакет допомоги Україні – Столтенберг

Читать на русском
Країни НАТО затвердили новий пакет допомоги для України. Він буде розрахований, зокрема, на довгострокову перспективу – Україні допоможуть перейти на стандарти Альянсу.

Лідери країн НАТО на саміті у Мадриді затвердили новий пакет допомоги Україні. Він розрахований на короткострокову та довгострокову перспективи.

Про це на пресконференції повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, передає DW.

НАТО має намір надати Україні нелетальну допомогу, зокрема, пальне та аптечки, системи боротьби з дронами та обладнання для безпечного зв'язку.

Другий тип допомоги розрахований на довгострокову перспективу: за словами Столтенберга, НАТО хочуть допомогти Україні перейти на зброю та обладнання їхніх стандартів.

Зеленський звернувся до НАТО: Україна понад чотири місяці стримує державу, яку весь Альянс визначає головною загрозоюВолодимир Зеленський на саміті звернувся до лідерів НАТО. Він закликав їх задуматися про справжні, руйнівні цілі росії та допомогти Україні у боротьбі за загальну безпеку.

За інформацією джерела DW в НАТО, новий пакет становитиме кілька сотень мільйонів євро. Проєкти допомоги переходу України на зброю стандартів НАТО планують підготувати у співпраці з представниками української влади до кінця року.

Столтенберг на пресконференції зазначив, що Україна може розраховувати на підтримку НАТО стільки, скільки потрібно.

«Я думаю також дуже ясно, що союзники готуються до довгої війни. Війни непередбачувані, але ми маємо бути готовими до довгострокової перспективи. Ми готові, тому що вони (Україна – ред.) борються за свою незалежність, але вони також борються за цінності, які є важливими для суверенітету та територіальної цілісності кожної нації», – сказав він, цитує The Guardian.

При цьому генсек зазначив, що ця війна, як і більшість інших війн, колись закінчиться за столом переговорів. «Але важливо, щоб Україна змогла домовитись на своїх умовах. І тому ми знаємо, що існує дуже тісний зв'язок між тим, чого вони можуть досягти за столом переговорів, та їх силою на полі бою. І тому зараз ми зосереджені на тому, щоб підтримати їх на полі бою за допомогою різних типів летальної або нелетальної підтримки», – додав він.

Нагадаємо, на саміті НАТО було затверджено нову десятирічну стратегічну концепцію Альянсу. Росія в документі визначається як «найсерйозніша і пряма загроза» безпеці союзників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: