Кладовище «Західне» в Одесі: ВАКС призначив до розгляду справу про заволодіння

Читать на русском
Антикорупційний суд завершив проведення підготовчого засідання за обвинуваченням одеських експосадовців та інших осіб у заволодінні коштами.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду справу про заволодіння 131 млн грн на розширенні території кладовищі «Західне» в Одесі шляхом придбання землі колишнього аеродрому «Застава» за завищеною вартістю.

Таке рішення 26 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити у кримінальному провадженні за обвинуваченням (Василя Шкрябая – ред.) та (Олексія Спектора – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК, (Інни Поповської – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК, (Діаміда Згонника – ред.) у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК, та відносно юридичних осіб, щодо яких здійснюється провадження - Товариства з обмеженою відповідальністю Авіакомпанія «Одеса», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ньюс Йорк Корпорейшн», судовий розгляд у відкритому судовому засіданні», – йдеться в рішенні.

Раніше ВАКС виділив матеріали стосовно директора авіакомпанії «Одеса» Андрія Вірченка в окреме провадження, оскільки його оголосили в розшук. Раніше суд також звільнив від кримінальної відповідальності оцінювачку Інну Стефанович, оскільки за її обвинуваченням закінчився строк давності. Оцінювачку обвинувачували у службовому підробленні.

Як відомо, у справі обвинувачують колишнього керівника департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексія Спектора; ексголову постійної комісії ОМР Василя Шкрябая; директорку юридичного департаменту ОМР Інну Поповську, а також засновника «Ньюс Йорк Корпорейшн» Діаміда Згонника.

Нагадаємо, НАБУ і САП встановили, що службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в розмірі понад 145,85 млн грн. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» в 145,85 млн грн консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (колишній власник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн», як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: