САП скерувала до суду справу про заволодіння коштами на купівлі аеродрому «Застава»

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура склала і скерувала обвинувальний акт до ВАКС стосовно чинних та колишніх посадовців Одеської міськради.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт про заволодіння коштами бюджету Одеси на придбанні майна колишнього аеродрому «Застава» в розмірі понад 130 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби САП і НАБУ.

«28 січня 2022 року за матеріалами досудового розслідування НАБУ прокурорами САП скеровано до суду обвинувальний акт у справі стосовно посадовців Одеської міської ради та засновника приватної компанії, задіяних у злочинній схемі завдання понад 130 млн грн шкоди територіальній громаді Одеси під час здійснення викупу будівель і споруд ТОВ Авіакомпанія «Одеса» з метою суспільної необхідності для розширення кладовища «Західне» в Одесі», – інформує прокуратура.

У НАБУ зазначають, що обвинуваченими у справі є:

  • директор департаменту комунальної власності Одеської міськради;
  • голова постійної комісії Одеської міськради;
  • керівник юридичного департаменту Одеської міськради;
  • керівник та засновник комерційної структури (продавець нерухомості);
  • керівник та засновник однієї з комерційних компаній, задіяної у легалізації коштів;
  • оцінювач майна.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про екскерівника департаменту комвласності ОМР Олексія Спектора; ексголову постійської комісії ОМР Василя Шкрябая; директорку юрдепартаменту ОМР Інну Поповську; директора приватної авіакомпанії «Одеса» Андрія Вірченка; засновника «Ньюс Йорк Корпорейшн» Діаміда Згонника та оцінювачку Інну Стефанович з «Бюро оцінки Стефанович».

Нагадаємо, НАБУ і САП встановили, що службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в розмірі понад 145,85 млн грн. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» в 145,85 млн грн консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (колишній власник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн», як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: