Розкрадання коштів в Одесі: з обвинуваченого стягнули заставу до держбюджету

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про стягнення застави одного з обвинувачених.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд стягнув до бюджету близько 2 млн грн застави, яку було внесено за одного з обвинувачених у справі заволодіння 131 млн грн коштів бюджету Одеси у 2016 році проєкті розширення кладовища «Західне».

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

«Вперше у межах розслідувань НАБУ і САП за неявку на вручення обвинувального акта стягнули близько 2 млн грн застави до бюджету. Він є одним із шести учасників викритої корупційної схеми з заволодіння 131 млн грн коштів бюджету Одеси у 2016 році – так звана справа кладовища «Західне» в Одесі», – інформує НАБУ.

Як стверджує відомство, крім того, що обвинувачений не з'явився до САП для вручення обвинувального акта, він ще й не прийшов у судове засідання без поважних причин. Відтак, прокурори звернулись до суду з клопотанням про звернення застави у дохід держави, яке ВАКС частково задовольнив. Також суд застосував до обвинуваченого примусовий привід та грошове стягнення. Наразі вирішується питання про зміну запобіжного заходу особі на тримання під вартою.

Як повідомили «Слово і діло» у ВАКС, ідеться про директора приватної авіакомпанії «Одеса». Ним є Андрій Вірченко, який обвинувачується в цій справі.

Як відомо, у справі обвинувачують колишнього керівника департаменту комунальної власності Одеської міської ради Олексія Спектора; ексголову постійної комісії ОМР Василя Шкрябая; директорку юридичного департаменту ОМР Інну Поповську; директора приватної авіакомпанії «Одеса» Андрія Вірченка; засновника «Ньюс Йорк Корпорейшн» Діаміда Згонника та оцінювачку Інну Стефанович з «Бюро оцінки Стефанович».

Нагадаємо, НАБУ і САП встановили, що службові особи Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси в розмірі понад 145,85 млн грн. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» в 145,85 млн грн консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями і спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, однак вона в користування або у власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (колишній власник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн», як оплату за послуги згідно договору від 28 вересня 2016 року у сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих коштів на власний рахунок у банку Восток, а також рахунки інших товариств, в тому числі на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, відбулася легалізація коштів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: