Блінкен та Лавров вперше поговорили з моменту вторгнення росії в Україну

Читать на русском
Блінкен поставив вимогу росії дотримуватися домовленості щодо експорту українського зерна через Чорне море, а також відмовитися від анексії нових українських територій
Блінкен та ЛавровГолос Америки

Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ росії Сергій Лавров вперше з моменту початку повномасштабного російського вторгнення в Україну провели телефонну розмову.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на західні ЗМІ.

Так, Блінкен розповів, що бесіда з Лавровим була «щирою і прямою розмовою». США вимагають від росії відпустити незаконно затриманих росіянами громадян США - колишнього морського піхотинця Пола Вілана і баскетболістки Брітні Грайнер. Крім того, Блінкен вимагає від росії дотримуватися домовленості щодо експорту українського зерна через Чорне море, а також відмовитися від анексії нових українських територій.

Блінкен прокоментував наміри рф анексувати захоплені території України: «Сценарій 2014 року»Держсекретар США підкреслив, що кремлівська влада встановила на окупованих територіях своїх маріонеток, які готують фіктивні референдуми, аби заявити, що місцеві мешканці хочуть приєднатися до росії.

«Важливо, що він почув безпосередньо від мене від імені багатьох країн очікування того, що росія зробить наступні кроки згідно з домовленостями, припинить блокаду і дозволить кораблям пройти... Я чітко виклав, які їхні дії ми передбачаємо в наступні тижні та місяці, включаючи псевдореферендуми на цих українських територіях, спроби імітувати, ніби населення цих територій хоче приєднання до росії, і виконувати політичні цілі путіна - захопити стільки території України, скільки вийде, і намагатися знищити Україну як незалежну суверенну державу... Важливо, щоб росіяни чули від нас безпосередньо, що з цим не змиряться і росії, якщо вона продовжить реалізовувати ці плани, доведеться заплатити додаткову ціну» - прокоментував результати переговорів Державний секретар.

Нагадаємо, що ще 28 липня було анонсовано, що державний секретар США Ентоні Блінкен найближчим часом проведе першу з початку війни розмову з керівником зовнішньополітичного відомства росії Сергієм Лавровим.

Останній раз обидва чиновники спілкувалися між собою незадовго до початку російського вторгнення в Україну. На саміті G20 Блінкен всіляко уникав Лаврова, не бажаючи з ним взагалі якось взаємодіяти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: