Росія вивозить з окупованих територій України насіння соняшнику – BBC

Читать на русском

Росія вивозить з окупованих територій України не лише зерно, а й насіння соняшнику. Насіння вивозять на підприємства у Воронезькій та Ростовській областях, а також у Краснодарському краї.

Росія вивозить із окупованих районів України не лише зерно, а й насіння соняшника. Станом на минулий рік і Україна, і росія були світовими лідерами з експорту олії.

Про це йдеться у розслідуванні російської служби ВВС.

Як з'ясували журналісти, оголошення про вивезення соняшнику з окупованих територій публікують, у тому числі, в закритому чаті в WhatsApp на 500 учасників. «Насіння. Чернігівка (Запорізька область). Ростов-на-Дону. Возити багато машини на коло. Супровід транспорту забезпечуємо. Боїв та прольотів немає, спокійно. Скрізь російські блокпости. Машини скрізь зеленою», – такі приклади оголошень.

Перевізників для вивезення українського соняшника шукають не лише у закритих, а й у відкритих телеграм-чатах із пошуку зерновозів. При цьому організатори вивозу наголошують, що йдеться про «не викрадену» продукцію, а про «підконтрольну військово-цивільним адміністраціям».

Український соняшник вивозять не лише з південних областей, а й з окупованої частини Харківської та Запорізької області, з Донбасу. Насіння вивозять на підприємства у Воронезькій та Ростовській областях, а також у Краснодарському краї, пише ВВС.

Про які саме обсяги йдеться – незрозуміло, пишуть журналісти. В одному з оголошень було зазначено, що зерновози мають вивезти 5 тисяч тонн, в іншому – 3 тисячі.

У ВВС припустили, що частина насіння соняшнику, вкраденого в українських фермерів, переробляється в олію на підприємствах, розташованих на окупованих російськими військами територіях.

Нагадаємо, за інформацією Міністерства аграрної політики, з початку повномасштабної війни росія незаконно вивезла з України близько 400 тисяч тонн зерна.

Окупанти вивозять зерно через Сирію на Близький Схід та до Північної Африки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: