Підкуп аудитора: захисник експосадовця Міноборони двічі не прийшов до суду

Читать на русском
Антикорупційний суд визнав неповажною причину неприбуття захисника обвинуваченого колишнього посадовця Міноборони в судові засідання.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд визнав неповажною причини, з яких не з'явився в два судові засідання захисник колишнього заступника начальника управління військових представництв Міністерства оборони України Дмитра Комахи. Його обвинувачують у спробі підкупу директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони Андрія Бойка.

Таке рішення 22 липня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Визнати неповажною причину неприбуття захисника в судове засідання 20 липня 2022 року о 08:15. Визнати неповажною причину неприбуття захисника в судове засідання 22 липня 2022 року о 09:00. Порушити питання про дисциплінарну відповідальність адвоката перед Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури Вінницької області», – йдеться в рішенні.

В ухвалі вказується, що захисник Комахи не з'явився 20 липня в судове засідання нібито у зв'язку з зайнятістю в іншій справі, проте документальних підтверджень цьому не надав. Також він не з'явився і 22 липня, де мали розглядати питання поважності неприбуття. Обвинувачений повідомив, що уже розірвав договорів з цим захисником і підписав з іншим адвокатом. Утім судді все одно звернулися до дисциплінарного органу стосовно поведінки вже колишнього захисника обвинуваченого.

Нагадаємо, НАБУ та САП повідомили про підозру чиновнику Міноборони. Як стверджують у НАБУ, вказаний посадовець МО навесні 2021 року пообіцяв передати кошти у розмірі 16,8 млн грн директору департаменту внутрішнього аудиту МО від комерційної компанії. Ця фірма виконує в межах державного оборонного замовлення роботи з реконструкції підземної частини будівлі одного з центральних управлінь під Єдиний центр безпеки для Міноборони.

На думку слідства, кошти призначались за позитивний аудиторський висновок щодо відповідності, повноти та якості поставленого комерційною компанією обладнання умовам державного контракту. Свої «послуги» посадовець управління військових представництв оцінив у 7 млн грн – саме стільки він мав отримати за своє «посередництво» між комерційною компанією і директором департаменту внутрішнього аудиту. Загалом йдеться про близько 24 млн грн.

Як вважають у НАБУ, позитивний висновок аудиту дозволив би приватній компанії отримати повну суму оплати за укладеним контрактом, загальна вартість якого становить понад 400 млн грн, та претендувати на укладення наступних договорів щодо облаштування інших частин системи. Розслідування триває, встановлюються можливі інші учасники злочину. Пізніше йому визначили запобіжним заходом заставу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: