Країни ЄС погодили план дій у надзвичайних ситуаціях із газом – ЗМІ

Читать на русском
У ЄС попередньо погодили екстрений план щодо скорочення споживання газу. Але у плані є багато винятків.
Reuters

Представники країн Євросоюзу погодили екстрений план щодо скорочення споживання газу. Офіційно його мають підтвердити сьогодні, 26 липня, на зустрічі міністрів енергетики в Брюсселі.

Про це повідомляє Spiegel із посиланням на DPA.

Як підтвердили DPA дипломати, план, запропонований Єврокомісією, передбачає добровільне скорочення національного споживання газу на 15% у період з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року.

Крім того, буде передбачена можливість оголошення тривоги в ЄС у разі серйозних перебоїв із постачанням газу та встановлення обов'язкових цілей економії.

Але, пише видання, у порівнянні з першим проєктом Єврокомісії існує значно більше можливих винятків. Пропозиція про обов'язкові цільові показники економії має бути схвалена 15 із 27 країн ЄС. Крім того, вони мають разом становити не менше ніж 65% від загальної чисельності населення Євросоюзу.

Винятки також передбачають, що, наприклад, такі країни, як Кіпр, Мальта та Ірландія, не повинні бути зобов'язані економити газ, якщо вони не підключені безпосередньо до газової мережі іншої держави-члена.

Нагадаємо, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн не виключає повне або часткове припинення постачання російського газу взимку.

«Газпром» з 27 липня збирається знову скоротити постачання газу до ЄС «Північним потоком».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: