Українська економіка ще не готова до повернення плаваючого курсу валют – НБУ

Читать на русском
У Нацбанку вважають, що українська економіка ще не готова до повернення плаваючого курсу валют.
Слово і діло

Економіка України ще не готова до повернення плаваючого курсоутворення. Для цього мають скластися певні макроекономічні причини.

Такого висновку дійшли члени Комітету з монетарної політики Національного банку.

30 років Незалежності: як змінювався курс долараСередній курс долара в 2021 році становить 27,7 грн. Як він змінювався за час незалежності України – на інфографіці.

У НБУ констатували, що курсова стабільність є головним інструментом стримування інфляційного тиску та підтримання стійкості фінансової системи.

«Зокрема, завдяки фіксації курсу гривні для критичного імпорту інфляційний розвиток залишається контрольованим. Економіка ще не готова до повернення плаваючого курсоутворення. Для цього мають скластися відповідні макроекономічні передумови. Зокрема, має зрости здатність валютного ринку до самозбалансування. В іншому випадку корекція офіційного курсу лише створить зайві шоки для економічних агентів, погіршить очікування, змінить масштаб цін у країні на відповідний відсоток, проте тиск на гривню і на міжнародні резерви збережеться. Це, зокрема, пов’язано із поступовою заміною початкового психологічного шоку від війни економічною логікою ухвалення рішень населенням, імпортерами та експортерами», – повідомили у НБУ про результати дискусії.

Нагадаємо, Нацбанк 24 лютого зафіксував курс на офіційному рівні на той день – 29,25 гривень за долар.

Раніше глава Національного банку назвав три економічні передумови, при виконанні яких буде повернено вільний обмінний курс долара.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: