«Нафтогаз» просить 150 млрд гривень із держбюджету для закупівлі газу – ЗМІ

Читать на русском
Нафтогаз просить уряд збільшити статутний капітал НАК на 150 млрд гривень, щоб профінансувати на ці гроші закупівлю газу для опалювального сезону.

НАК «Нафтогаз України» просить 150 млрд гривень прямого бюджетного фінансування на закупівлю газу для опалювального сезону.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на лист компанії на адресу уряду.

За рішенням Кабміну до 1 жовтня у ПСГ України має бути 19 млрд кубометрів газу. Щоб виконати це завдання, «Нафтогазу» потрібно імпортувати ще 5,6 млрд кубометрів. Враховуючи рівень цін газу в Європі, на це потрібно 250 млрд гривень – такий розрахунок міститься у листі компанії на адресу Кабміну, пише видання.

Підземні сховища газу: скільки блакитного палива закачує УкраїнаСкільки блакитного палива закачували до українських підземних сховищ газу у 2013-2021 роках, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Частину коштів, виходячи з листа, «Нафтогаз» має, частину НАК планує отримати від продажу стратегічних активів «Укртранснафти». Нестача коштів становить близько 150 млрд грн.

У НАК визнають, що залучення таких великих сум на зовнішніх та внутрішніх ринках зараз практично неможливе, а тому пропонують уряду розпочати фінансування компанії для закупівлі газу безпосередньо з бюджету.

«За таких умов єдиним можливим джерелом фінансування придбання імпортованого природного газу є фінансування цієї закупівлі з державного бюджету… Найприйнятнішим варіантом є збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України», – йдеться у листі.

Нагадаємо, «Нафтогаз» попросив усіх міжнародних кредиторів про дворічне відстрочення з виплати відсотків та погашення єврооблігацій.

За словами Юрія Вітренко, це пов'язано з рішенням уряду накопичити до опалювального сезону 19 млрд кубів газу та необхідністю знайти кошти на ці цілі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: