Вітренко пояснив, з чим пов'язане прохання «Нафтогазу» про відстрочку за боргами

Читать на русском
Звернення Нафтогазу до кредиторів з проханням  про відстрочення виплат пов'язане з рішенням Кабміну накопичити 19 млрд кубометрів газу та необхідністю знайти на це 8 млрд доларів.

«Нафтогаз» звернувся до власників єврооблігацій із пропозицією відстрочити виплати паперів на два роки у зв'язку з рішенням уряду накопичити до опалювального сезону 19 млрд кубів газу та необхідністю знайти 8 млрд доларів на ці цілі.

Про це заявив голова правління НАК Юрій Вітренко, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Виходячи з реального падіння обсягів споживання, нам достатньо було б мати у підземках до початку опалювального сезону 15 млрд куб. м – це навіть із деяким запасом. Але уряд встановив найвищу планку – 19 млрд куб. м», – сказав Вітренко.

Підземні сховища газу: скільки блакитного палива закачує УкраїнаСкільки блакитного палива закачували до українських підземних сховищ газу у 2013-2021 роках, дивіться на інфографіці Слово і діло.

У варіанті накопичення 15 млрд кубів газу «Нафтогазу» потрібно було б імпортувати близько 1 млрд кубів, а потім ще в четвертому та першому кварталі під час опалювального сезону, розповів глава компанії.

Водночас у варіанті 19 млрд кубометрів «Нафтогаз», за словами Вітренка, практично не залежить від імпорту у четвертому та першому кварталах і «може підстрахувати енергетиків, якщо не зможуть забезпечити постачання вугілля, чи інші ризики».

Тепер компанії потрібно знайти фінансування у розмірі 8 млрд доларів.

«Ми не говоримо, що входимо у дефолт… Просимо увійти в нашу ситуацію та добровільно перенести виплати», – зазначив Вітренко, коментуючи пропозицію власникам єврооблігацій.

Нагадаємо, «Нафтогаз» попросив усіх міжнародних кредиторів про дворічне відстрочення з виплати відсотків та погашення єврооблігацій.

При цьому, як повідомляє Reuters, власників облігацій компанії закликали відхилити прохання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: