Розкрадання землі на Вінниччині: помер один з підозрюваних

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива Національного бюро про встановлення стороні захисту строк для ознайомлення з матеріалами слідства.

У справі про розкрадання 17,11 гектарів особливо цінної землі у Вінницькій області помер підозрюваний колишній виконувач обов'язків директора державного підприємства «Дослідне господарство «Бохоницьке» Олександр Бортновський. Його мати подала заяву про реабілітацію.

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду від 20 травня, повідомляє «Слово і діло».

Водночас мати померлого попросила продовжити провадження щодо її сина з метою подальшої його реабілітації. Тому вона розпочала ознайомлення з матеріалами розслідування. Детектив НАБУ попросив суд пришвидшити цю процедуру. ВАКС клопотання детектива задовольнив частково.

«Задовольнити частково клопотання детектива про встановлення строку на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні. Встановити стороні захисту, а саме: матері померлого (Олександра Бортновського – ред, щодо якого подана заява з метою реабілітації) та адвокату Кулінічу Владиславу Анатолійовичу строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 08.08.2022 включно, після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала право на доступ до матеріалів даного кримінального провадження», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, 10 вересня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру ексдиректору держпідприємства «ДГ «Бохоницьке» і колишньому начальнику Держгеокадастру у Вінницькій області.

Слідство встановило, що керівник ДП «Бохоницьке», що входить до складу Національної академії аграрних наук України, у 2016-2017 році спільно з керівником ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області підробили документи, що дозволили в обхід законної процедури (без згоди Кабінету міністрів) передати у приватну власність 10 земельних ділянок особливо цінної землі загальною площею 17,11 га.

Для надання видимості законності цій схемі використано легенду про надання землі нібито співробітникам держпідприємства для ведення особистого сільського господарства. Однак, як встановило слідство, майже всі отримувачі ділянок до ДП не мали ніякого відношення. До того ж, серед власників ділянок виявився близький родич керівника ДП.

За клопотанням НАБУ і САП на земельні ділянки, незаконно сформовані за рахунок особливо цінних земель, накладено арешт. Слідство оцінює збитки в 11,6 млн грн. Нещодавно НАБУ і САП завершили розслідування цієї справи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: