Єврокомісія заблокувала кредит для України на півтора мільярда євро – Bloomberg

Читать на русском
Блокування кредиту Євросоюзу для України через побоювання чиновників з приводу фінансової надійності країни стало для неї неприємним сюрпризом
Ілюстративне фотоPixabay

Європейська комісія заблокувала виділення Україні нового кредиту у розмірі півтора мільярда євро. Винний у цьому бюджетний підрозділ ЄК, який відмовляється схвалювати допомогу, що йде по лінії Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Про це повідомляє інформаційне агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела.

ЄС може виділити понад 500 млрд євро на відновлення України після війни – BloombergЄвросоюз може покрити основну частину загальної фінансової допомоги на відновлення України після війни. Сума перевищуватиме 500 млрд євро.

За даними агентства, блокування кредиту через побоювання чиновників з приводу фінансової надійності України стало для неї неприємним сюрпризом. ЄІБ - це кредитна організація Європейського Союзу, саме цей банк з ініціативи ЄС запропонував кредит Києву. Стандартно Єврокомісія гарантує всі кредити, що видаються ЄІБ за межами ЄС, з резервуванням в 9% від суми. Але в цій ситуації ЄК зажадала резерви в 70% від загальної суми, як і з попереднім траншем для України в мільярд євро.

Причиною, зазначає агентство, є бажання ЄК передбачити випадок, якщо Україна не зможе повернути кошти ринкам.

«Представник комісії заявив, що ЄС повинен переконатися, що зможе покрити збитки в разі дефолту України» - наголошується в повідомленні.

При цьому в четвер, 7 липня, Європарламент підтримав виділення Україні європейської макрофінансової допомоги розміром в один млрд євро. Також Іспанія може виділити Україні 250 млн євро допомоги через кілька різних інструментів фінансування.

З усім цим, План відновлення України, розроблений спеціальною Національною радою, передбачає залучення інвестицій та донорських коштів у розмірі приблизно 750 млрд доларів протягом десяти років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: