ВАКС стягнув частину застави фігуранта газової справи Онищенка

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про стягнення в дохід держави частини застави.

Вищий антикорупційний суд стягнув 49620 грн застави колишнього директора ТОВ «Торговий дім «Київгазенерго», підозрюваного у причетності до «газової справи» екснародного депутата Олександра Онищенка.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Богдан Мирко.

«Слідчий суддя ВАКС частково задовольнив клопотання про звернення в дохід держави застави та застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно ексдиректора ТОВ «ТД «Київгазенерго». Суддя стягнув 49620 грн застави та збільшив загальний розмір її до 793 920 грн», – сказав він.

Як повідомив прокурор САП, підозрюваний не виконав один із процесуальних обов'язків, а саме не здав закордонний паспорт. Для виконання рішення слід внести ще 99 240 грн. Також суд поклав до 30 серпня такі обов'язки: прибути за першим викликом; не відлучатися з населеному пункту, в якому він проживає, без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними; здати закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Як відомо, ексдиректором ТД «Київгазенерго» був Роман Гумініченко. Раніше суд заарештував його із альтернативою 744 тис. грн застави. Нещодавно НАБУ завершило слідство щодо Гумініченка.

За версією слідства, Гумініченко є одним з 29 учасників справи за фактом розкрадання природного газу, видобутого в межах спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». Він є директором одного з підконтрольних нардепу-організатору схеми підприємств, що стало переможцем фіктивних аукціонів з продажу газу, що купляли за заниженою ціною, а згодом перепродували за ринковою.

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту. САП намагалася добитися екстрадиції Онищенка до України, однак німецька сторона відмовила. В лютому 2022 року Вищий антикорупційний суд завершив дослідження доказів у справі екснардепа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: