В ISW розповіли про наслідки відходу росіян зі Зміїного

Читать на русском
Відхід росіян з острова Зміїний послабить тиск біля узбережжя України, але вони все ще можуть загрожувати морським шляхам.

Поразка росії на острові Зміїний трохи послабить тиск біля узбережжя України, але не покладе край морській блокаді.

Таку оцінку надали в американському Інституті вивчення війни (ISW).

З'явилися перші фото острова Зміїний після втечі росіянСупутникові знімки підтверджують виведення російських військовослужбовців із острова Зміїний у четвер, 30 червня.

«Міністерство оборони росії заявило, що російські війська відбили всі атаки українських безпілотників і ракет, які призвели до їхнього відступу, незважаючи на численні докази зворотного. Поразка росії на Зміїному острові дещо послабить тиск біля узбережжя України за рахунок виведення з острова російських систем ППО та протикорабельних ракет. Однак відступ сам по собі не покладе край морській блокаді», – вважають в Інституті.

За словами аналітика Мейсона Кларка, блокада все ще залишається: чорноморський флот росії та протикорабельні системи наземного базування в Криму та в західній частині Херсонської області все ще можуть загрожувати кораблям, які прямують до Одеси.

Нагадаємо, у міністерстві оборони росії підтвердили відведення військових зі Зміїного, але назвали це не втечею, а «жестом доброї волі».

При виході з острова російські війська втратили щонайменше один зенітно-ракетний комплекс, один ударний бойовий вертоліт, реактивну систему залпового вогню, катер, та низку іншої техніки.

Наразі керівництво Збройних сил України планує встановити безпосередній фізичний контроль над островом. Поки що він перебуває під контролем далекобійної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: