ЮНЕСКО завтра розгляне внесення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини

Читать на русском
ЮНЕСКО 1 липня розгляне внесення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони. Раніше борщ хотіли внести до іншого списку, але через війну змінили рішення.

ЮНЕСКО завтра, 1 липня, розгляне питання внесення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Індекс борщу: як змінювалася вартість української страви з 2015 рокуП'ятилітрова каструля борщу в 2015 році коштувала 46,74 гривень. Сьогодні на ці гроші можна зварити тільки 3,5 літра.

Джапарова нагадала, що у березні 2021-го міністерство запропонувало внести елемент «Культура приготування Українського Борщу» до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства. За правилами, номінацію було включено в чергу на розгляд у 2023 році.

«Проте, розпочата росією війна проти України за оцінками Організації створила загрозу цьому об’єкту культурної спадщини і було прийнято рішення розглянути українську номінацію на включення до іншого переліку - Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує термінової охорони», – повідомила заступниця міністра, зазначивши, що для ЮНЕСКО це безпрецедентна практика.

Розглядатиметься українське досьє завтра, 1 липня, у Парижі під час позачергового засідання Комітету нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, до війни в парламенті пропонували встановити День українського борщу. Законопроєкт схвалив комітет, але розглянути його не встигли.

Зазначимо, що за 100 днів повномасштабної війни з росією вартість борщу в Україні зросла на 16,09%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: