США та ще чотири країни створили союз для протистояння Китаю

Читать на русском
США, Великобританія, Австралія, Нова Зеландія та Японія створили неформальну групу Partners in the Blue Pacific.
Getty Images

США, Великобританія, Австралія, Нова Зеландія та Японія створили неформальну групу Partners in the Blue Pacific.

Про це повідомляє сайт Білого дому.

«Ця нова ініціатива ґрунтується на нашій давній прихильності до регіону. Австралія та Нова Зеландія є регіоном і членами Форуму тихоокеанських островів; Японія, Велика Британія та Сполучені Штати є засновниками Dialogue Partners. Наші країни підтримують тісні міжнародні зв’язки з тихоокеанськими островами та є давніми партнерами у розвитку, що відображено в нашій сукупній допомозі розвитку регіону в розмірі 2,1 мільярда доларів», – йдеться в повідомленні.

Partners in the Blue Pacific має на меті допомогти малим острівним державам, таким як Фіджі, Палау, Самоа та Маршаллові Острови, у вирішенні проблем від зміни клімату до незаконного вилову риби.

Американський чиновник зазначив Financial Times, що ця схема знаменує посилені зусилля для протидії китайським ініціативам. Зокрема, ці країни хочуть збільшити свою присутність у регіоні, де Китай прагне зміцнити економічні та військові зв'язки.

Нагадаємо, представник Міністерства оборони Китаю У Цянь заявив, що якщо країни світу спробують визнати Тайвань незалежною державою, Китай розцінить це, як заохочення спроби сепаратизму і негайно вступить у війну, які втрати б вона не обіцяла, і які ризики б не несла.

У Пентагоні зазначають, що Китай використовує все більш агресивний підхід до територіальних претензій. Проте США й надалі будуть підтримувати Тайвань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: