Євросоюзу пора відмовитися від політики одноголосності – Боррель

Читать на русском
Принцип одноголосності шкодить, якщо рішення потрібно прийняти невідкладно. Одна країна може заблокувати рішення інших, це неприпустимо
Жозеп БоррельReuters

Європейському Союзу пора відмовитися від практики одноголосного схвалення рішень, якщо мова йде про стратегічно важливі та доленосні питання. Ця практика застаріла і повинна зникнути.

Про це написав високий представник Євросоюзу з питань дипломатії ЄС Жозеп Боррель у своєму блозі.

Російські танкери обходять санкції, завдяки Індії, ОАЕ та Ліберії – ЗМІЗавдяки певним схемам обходу санкцій, російські танкери, як і раніше, можуть перевозити нафту та продавати її в Європу

«У міру того, як ми пожвавлюємо розширення ЄС, ми повинні докласти аналогічні зусилля для реформування ЄС і процесу прийняття рішень. Це означає скорочення сфери дії правила одноголосності у зовнішній політиці та інших сферах, щоб приймати більше рішень кваліфікованою більшістю голосів» - сказав він.

Боррель нагадав, що принцип одностайності в політиці дорого обійшовся Євросоюзу. Часто доводилося довго погоджувати якісь рішення через опір окремих країн. Зокрема, шостий пакет санкцій проти росії впроваджувався так довго тільки тому, що його блокувала одна країна.

Сьомий пакет санкцій ЄС проти росії потрібен якомога швидше – ЗеленськийПрезидент зазначає, що росія повинна повною мірою відчути всі наслідки за розв'язання війни проти України

Питання того, чи приймається рішення одноголосно, або більшістю голосів, має дуже велике значення, вважає Боррель. Якщо країни знають, що рішення приймається більшістю голосів, у них є стимул йти на компроміси та вести переговори. Якщо ж країни знають, що одна з них може заблокувати рішення більшості, у них немає бажання йти на компроміси - замість цього вони починають тиснути на інші країни ЄС, блокуючи рішення і фактично здійснюючи шантаж. Останнім часом такі ситуації відбуваються занадто часто і це неприпустимо.

Нагадаємо, 2 червня посли Європейського Союзу схвалили шостий пакет санкцій проти росії. Щоправда, зі списку виключили патріарха Кирила, за якого заступилася Угорщина; чому католицька країна раптово заступилася за православного патріарха - історія замовчує.

Також Угорщина активно блокувала нафтове ембарго і вимагала для себе грошей і преференцій. Більш того, 24 червня в Угорщині заявили, що Європейський союз повинен припинити впроваджувати санкції проти росії, а замість цього наполягати на припиненні вогню і початку переговорів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: