Україна подала до ЄСПЛ ще один позов проти росії – Малюська

Читать на русском
У позові Україна звинувачує російську владу в порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв'язку з незаконним вторгненням на суверенну територію України.
Слово і діло

Україна подала до Європейського суду з прав людини новий позов проти росії.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська, пише офіційний сайт відомства 23 червня.

За інформацією відомства, у позові Україна звинувачує російську владу в порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв'язку з незаконним вторгненням на суверенну територію України.

«Продовжуючи агресію, що почалася в 2014 році на півдні та сході України, російська федерація 24 лютого 2022 року здійснила повномасштабне вторгнення в Україну з єдиною метою – повалення демократично обраного уряду України та подальшим знищенням суверенітету України. Заява України спрямована на якнайшвидше припинення жахливих та масових порушень прав людини, які здійснює росія, і подана на користь як фізичних, так і юридичних осіб, які постраждали внаслідок загарбницьких дій росії в Україні», – повідомив Малюська.

Які збитки війна завдала сільському господарству в Україні – дослідженняВтрати сільського господарства України від війни становлять 4,3 млрд доларів. Найбільші втрати зафіксовані внаслідок знищення чи пошкодження сільськогосподарських угідь та незбору врожаю.

У міністерстві наголосили, що росія «здійснила безліч важких порушень» Конвенції, зокрема порушення права на життя, заборони тортур, права на свободу та недоторканність, права на повагу до приватного та сімейного життя, права на свободу думки та вираження, свободу зборів та асоціацій та право на захист власності.

Малюська заявив, що щодня по всій території України рф проводить невиборче та непропорційне застосування військових сил та коштів проти цивільного населення та майна громадян, порушуючи всі відповідні норми міжнародного права.

«Десятки тисяч людей загинули, поранені, зникли безвісти, сотні тисяч будинків зруйновано або пошкоджено, мільйони людей стали вимушеними переселенцями, а тисячі компаній втратили своє майно та бізнес. Зазначені насильницькі дії проводяться за прямою вказівкою найвищого російського керівництва», – зазначив міністр.

Скарги про порушення з боку росії протягом наступного періоду будуть скеровані до ЄСПЛ у подальших доповненнях до заяви, наголосили у Мін'юсті.

У рамках цього позову Україна вимагає, окрім повного виведення російських військ, присудження грошової компенсації потерпілим сторонам. На першому етапі масштабного російського вторгнення збитки становили не менше 80 мільярдів доларів, додали в міністерстві.

Раніше повідомлялося, що Європейський суд з прав людини повторно заборонив росії продовжувати обстріл громадянської інфраструктури в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: