Росія намагається «перехопити» іноземних студентів, які навчалися в Україні – МОН

Читать на русском
Країна-агресор намагається перехопити іноземних студентів, які до початку війни навчалися в Україні або планували вступати до вишів.

Країна-агресор намагається перехопити іноземних студентів, які до початку війни навчалися в Україні або планували вступати до вишів. Але після виключення росії з міжнародних освітніх процесів дипломи її вишів не визнаватимуться у світі.

Про це повідомив заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко, пише Укрінформ.

«Я знаю про те, що росіяни хочуть перехопити їх (іноземних студентів, які навчалися в Україні – ред.), але з огляду на те, що росіян викинули майже з усіх форм міжнародного, європейського освітнього співробітництва, зокрема з Болонської системи, російські дипломи знадобляться лише у якомусь «удмуртському автономному окрузі». Іноземці це розуміють і повертаються до європейської країни», - сказав Вітренко.

Вступна кампанія під час війни: чому мультитест для випускників викликає занепокоєнняЯкі побоювання виникають щодо мультипредметного тесту та у чому його переваги, читайте у матеріалі Слово і діло.

Чиновник також нагадав, що до початку повностабної війни в Україні навчалося близько 80 тисяч студентів-іноземців, переважно за медичними спеціальностями. Після російського вторгнення вони майже всі виїхали.

Студенти прагнуть продовжити навчання в Україні. За даними закладів вищої освіти, розташованих у західних областях, багато студентів-іноземців наразі повертаються.

«Наскільки мені відомо, за інформацією УВО, які розташовані в так званих тилових областях, багато хто з них уже повернувся, тому що вони хочуть продовжувати навчання саме в Україні», - сказав заступник міністра.

Він додав, що МОН спростило правила вступу для іноземних студентів.

«Тепер вони можуть складати (вступні іспити – ред.) та вступати до УВО дистанційно, дистанційно вчитися. Єдине, що маємо проблему з медичними спеціальностями, адже розуміємо, що медицину неможливо вивчити онлайн. Тому з ініціативи наших навчальних закладів, навчальних закладів підпорядкування МОЗ вживають певних дій, щоб повернути студентів до навчання у безпечних навчальних закладах, які розташовані на території України, де більш-менш безпечно», - сказав заступник міністра.

Раніше повідомлялося про те, що два київські та один харківський виш очолили рейтинг українських закладів вищої освіти.

Також нагадаємо, 20 червня останній день реєстрації абітурієнтів на додаткову сесію національного мультипредметного тестування (НМТ).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: