В Україні обіцяють списати кредити за майно, знищене в ході війни: що треба знати

Читать на русском
Зараз є два варіанти вирішення цього питання. Один законопроєкт пропонує просто списати всі кредити та відсотки по ним. Згідно з іншим законопроєктом, замість позичальника кредити покриє держава
Ілюстративне фотоФото УНІАН

В Україні може запрацювати корисна ініціатива про списання кредитів за житло та автомобілі, які були знищені в ході бойових дій. Відповідні законопроєкти вже подані до Верховної Ради та знаходять там підтримку і розуміння - депутати кажуть, що ні в кого немає морального права змусити людину платити за майно, якого за фактом вже немає.

Про це повідомляють Факти ICTV.

«Давайте побудуємо нове»: інтерв'ю координатора Великого будівництва про післявоєнне відновленняПровідна роль у відбудові країни і до, і під час війни залишається в Офісу президента. Юрій Голик, що координує Велике будівництво, відповів Слово і діло на основні питання щодо відновлення країни після війни.

Зараз є два варіанти вирішення цього питання. Один законопроєкт пропонує просто списати всі кредити та відсотки по ним. Згідно з іншим законопроєктом, замість позичальника кредити покриє держава - але тільки після війни та не всім позичальникам, а тільки сумлінним, у яких не було боргів за кредитами до початку війни.

При цьому обмежень щодо вартості житла не буде. Але уряд покриє тільки залишок кредиту і відсотки - те, що людина заплатила банку до війни, повертати їй ніхто не буде. Ще один важливий нюанс - якщо українець втратив кредитне майно на окупованій території, потрібно буде довести факт знищення. Якщо немає документів, то кредит буде заморожений; коли з'являться докази, держава заплатить банку за позичальника.

Росію слід змусити сплатити Україні компенсації – ДудаРосія може відмовитись сплачувати компенсації Україні, але її потрібно змусити відшкодувати збитки за руйнування.

При цьому обидві ініціативи мають підтримку в парламенті. Однак першу ініціативу критикують - так, якщо зараз просто списати всі борги, банки зазнають колосальних збитків та перестануть видавати іпотеку; іпотечний ринок до війни в Україні ледь пожвавився, і такий захід може просто поховати його. У будь-якому випадку, механізм зараз обговорюється з банками та Національним банком України. Відомо, що у випадку зі знищенням недобудованого житла збиток буде відшкодовувати забудовник.

Проте вже зараз банки закликають українців, чиє кредитне майно було пошкоджено або знищено, не чекати, а відразу звертатися до банків і пояснювати їм ситуацію. Зараз навіть за іншими кредитами до позичальників йдуть на поступки - наприклад, реструктуризують борги. Однак без державного врегулювання проблему залагодити буде неможливо.

Нагадаємо, 5 червня в Раді погодили законопроєкт про списання боргів за майно, яке було знищено під час війни з росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: