Голова НАЗК назвав механізм конфіскації активів Медведчука

Читать на русском
Очільник антикорупційного агентства повідомив, що конфіскувати майно кума президента російської федерації можна двома способами.
Олександр Новіков

Конфіскувати активи народного депутата від фракції «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука можна за короткою процедурою в рамках адміністративного процесу.

Про це в інтерв'ю Forbes розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«Є два види конфіскації – кримінальна й адміністративна. Законопроєкт №7194 створює додаткову адміністративно-правову процедуру конфіскації активів. Медведчук, Євген Мураєв та Анатолій Шарій підпадають під ознаки колабораційної та терористичної діяльності. Їхнє майно можна конфіскувати за кримінальним провадженням та за законом №7194», – заявив Новіков.

За його словами, кримінальна справа за обвинувачення Медведчука буде довгим процесом. Однак закон №7194 передбачає досить швидку судову процедуру, яка триває до 15 діб.

«10 днів – на рішення суду та ще 5 – на розгляд справи у випадку апеляції. Важливо, аби РНБО наклало санкції на тих людей, на яких вже наклали санкції наші західні партнери. Наразі цього досі не зроблено. Тому й Мін'юст поки не може звернутися до суду», – підкреслив голова НАЗК.

Також Новіков розповів, що активи з кола зв'язків Медведчука, наприклад брати Ігор та Григорій Суркіси, теж можуть потрапити під санкції, але за двох умов: за кримінальним провадженням або через внесення у санкційні списки.

Нагадаємо, у НАЗК назвали суму, яку можуть конфіскувати у росіян на користь України. Раніше Фінляндія конфіскувала російського майна на 76 млн євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: