Меркель засуджує війну в Україні, але не шкодує про свою політику щодо росії

Читать на русском
Ангела Меркель назвала вторгнення росії в Україну великою помилкою. Але ексканцлерка Німеччини не шкодує про свою політику щодо рф, оскільки дипломатія, за її словами, не є помилкою.
Getty Images

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель засудила повномасштабну війну росії проти України, назвавши вторгнення «великою помилкою». Але в той же час Меркель не жалкує про свою політику щодо росії.

Про це вона розповіла у першому великому інтерв'ю з моменту відставки, передає DW.

«Це жорстокий напад, що нехтує міжнародним правом, якому немає виправдання», – заявила Меркель, додавши, що ворожість володимира путіна спрямована проти західної демократичної моделі і він хоче знищити Європу та ЄС.

Епоха правління Меркель: як канцлер вибудовувала відносини з УкраїноюАнгела Меркель була при владі 16 років. Які ініціативи висувала Меркель у контексті відносин з Україною, дивіться на інфографіці Слово і діло.

За словами Меркель, її уряду не вдалося «створити архітектуру безпеки», але водночас вона «не може дорікнути собі, щоб не намагалася запобігти трагедії в Україні».

Вона також вважає виправданими спроби вирішити конфлікт між росією та Україною дипломатичним шляхом, зокрема, за допомогою Мінських угод. «Дипломатія сама собою не є помилкою, якщо вона не працює. Я не вважаю, що маю сказати: «Це було неправильно», – і тому не вибачатимуся», – сказала Меркель.

При цьому ексканцлерка визнала, що потрібно було жорсткіше реагувати на анексію Криму росією.

Меркель також пояснила, чому виступала проти прийняття в НАТО України та Грузії у 2008 році: «Це була не та Україна, яку ми знаємо зараз. Вона була дуже розколота політично між Януковичем та Ющенком. Це не була внутрішньо демократично стабільна країна».

Крім того, путін, упевнена Меркель, не допустив би цього.

Нагадаємо, нинішній канцлер Німеччини Олаф Шольц говорив, що агресія росії проти України є найбільшою катастрофою нашого часу, війною на знищення, після якої світ уже не буде таким, як раніше.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: