Епоха правління Меркель: як канцлер вибудовувала відносини з Україною

Читать на русском

Ангела Меркель була при владі в Німеччині понад 15 років. Після виборів і формування нової коаліції вона піде з посади канцлера. Для України залишається відкритим питання, як зміна влади вплине на відносини між країнами. «Слово і діло» пропонує згадати, які ініціативи висувала Меркель стосовно України за часи свого правління.

Ангела Меркель була при владі 16 років. Які ініціативи висувала Меркель у контексті відносин з Україною, дивіться на інфографіці Слово і діло.
Чи запам'яталась Меркель УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Меркель прийшла до влади у листопаді 2005 року. На Бухарестському саміті НАТО у 2008 році виступила проти надання Україні ПДЧ у НАТО – через «низький рівень підтримки українцями членства у НАТО».

Вдруге Ангелу Меркель обрали на посаду канцлера у жовтні 2009-го. Наприкінці 2011 року вона підтримала будівництво та взяла участь у відкритті газопроводу «Північний потік-1».

Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова до узбережжя Німеччини. Він почав свою роботу у 2012 році.

У 2013 році Ангела Меркель утретє перемогла на виборах. Відтоді її ініціативи стосовно України були переважно позитивними.

Наприкінці 2013 року, після того, як тодішній президент Віктор Янукович не підписав Угоду про асоціацію з ЄС, Меркель заявила, що пропозиція ЄС підписати документ залишається чинною.

У 2014 році Меркель виступила проти анексії Криму РФ та підтримала територіальну цілісність України, закликала до дипломатичного розв'язання конфлікту на Донбасі та пообіцяла Києву фінансову допомогу.

Водночас канцлер виступила за прямі переговори Києва із сепаратистами на Сході України.

Також Ангела Меркель наприкінці 2014 року виступила за продовження жорсткого курсу щодо Кремля через його участь в українській кризі.

У 2015 році канцлер закликала Володимира Путіна змусити бойовиків припинити вогонь на Донбасі. Також заявила про підтримку реформ в Україні, зокрема у боротьбі з корупцією та створенні прозорості у податковій системі.

Після обрання на посаду вчетверте, у 2018 році, Меркель підтримала будівництво газопроводу «Північний потік-2» – через потребу Німеччини у газі.

Водночас у серпні 2021 року Ангела Меркель на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським виступила за продовження транзиту газу з РФ територією України.

Нагадаємо, раніше ми також писали, чи вплине зміна канцлера на відносини Німеччини з Україною.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: