В ЄС запропонують впровадити мита на російську нафту з трубопроводів – Financial Times

Читать на русском
Через позицію Угорщини, яка постійно блокувала ембарго, ЄС був змушений виключити трубопровідну нафту з-під санкцій
Ілюстративне фотоВікіпедія

Європейська комісія ініціює впровадження спеціальних мит на російську нафту, які значно підвищать її вартість, якщо країни-члени Європейського союзу не досягнуть домовленості щодо термінів припинення постачання нафти з рф через трубопроводи. Ці постачання не потрапили під нафтове ембарго ЄС.

Про це 31 травня повідомляє Financial Times.

Ембарго на нафту: який прибуток втратить росіяРосія втрачатиме щороку 10 мільярдів доларів через часткове ембарго Європейського союзу на нафту.

Через позицію Угорщини, яка постійно блокувала ембарго, ЄС був змушений виключити трубопровідну нафту з-під санкцій. Вигідне Будапешту виключення із заборони російської нафти не пов'язане з якимись певними термінами за часом. А це викликає питання - Чи буде Будапешт відмовлятися від нафти з рф, або він зможе використовувати її стільки, скільки йому буде це вигідно. Російська нафта, яку транспортують через нафтопровід «Дружба», обходиться на 20% дешевше, ніж та, яку доставляють через альтернативні канали поставок.

У Єврокомісії зазначили, що якщо прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан буде тягнути з відмовою від російської нафти, ЄК ініціює мита на неї. Це або змусить росію знизити ціни на нафту, або змусить Угорщину та інші країни, що використовують трубопроводи, платити за неї більше. При цьому Орбан не зможе заблокувати цей захід, оскільки він вимагає простої більшості голосів, а Угорщина в цій ситуації не зможе зібрати вагомої підтримки. З усім тим, в ЄС розглядають цей крок, як крайній захід - якщо переговори з Угорщиною виявляться безрезультатними.

Розвал єдності: у Німеччині прокоментували провал переговорів щодо нафтового ембарго проти рфНапередодні саміту 30-31 травня, на якому обговорюватимуть ембарго на нафту росії та плани щодо скорочення енергозалежності від рф, існує стурбованість розбродом і хитанням серед членів ЄС

«Кращий варіант — заборона на імпорт. Але мито - це альтернативна можливість, яку ми можемо розглянути... якщо виникне відчуття, що Угорщина просто виграє час» - розповіло виданню джерело зі складу Єврокомісії.

Нагадаємо, що лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті 30 травня все ж таки узгодили шостий санкційний пакет проти росії. У пакеті є і часткова заборона на імпорт російської нафти.

При цьому з підсумкового документа, як повідомлялося раніше, зникла заборона громадянам рф купувати нерухомість в країнах-членах ЄС. Це виключення стало наслідком позиції Кіпру. А через опір Угорщини під заборону не потрапила трубопровідна нафта.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: