Світові загрожує вибухове зростання цін на продовольство – Зеленський

Читать на русском
Миру загрожує вибухове зростання цін на продукти харчування через повномасштабну війну Росії проти України, заявив Володимир Зеленський.
фото ОПУ

Через війну росії проти України світові загрожує вибухове зростання цін.

Про це повідомив глава держави Володимир Зеленський у зверненні до політиків та народу Індонезії у п'ятницю, 27 травня.

Лідер українців нагадаємо про те, що країна-агресор перекрила доступ до портів у Чорному морі та окупувала узбережжя Азовського моря.

«Наразі 22 млн тонн зернових знаходяться у сховищах, ми не можемо направити їх на світовий ринок, де вони потрібні. Вже відчувається, що ціни на зернові, а згодом та інше продовольство, можуть катастрофічно зрости. І вже урядам країн-експортерів продовольчих товарів доведеться ухвалювати рішення щодо закриття експорту тієї чи іншої агропродукції зі своїх країн, щоб утримати внутрішні ціни від вибухового зростання», - сказав Зеленський.

Наближення катастрофи, за його словами, почнуть відчувати в липні, коли в багатьох країнах закінчаться запаси торішнього врожаю.

«Погляньте на ціни прямо в магазинах зараз, їхнє зростання - це провісник того, що обов'язково вдарить по людях, якщо нічого не зміниться. Це провісник злиднів для бідних та збіднення середнього класу. Лише уявіть собі, яким політичним хаосом це може закінчитись у деяких регіонах. І це я навів лише один аспект того, як війна, розв'язана росією, впливає на весь світ. А таких аспектів, окрім загрози голоду, хаосу, справді багато», - додав Зеленський.

Раніше ми писали про те, що голова Світового банку попередив про глобальну рецесію через війну в Україні.

Нагадаємо, Туреччина веде переговори з росією та Україною щодо відкриття коридору через Босфор для експорту українського зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: