Битва під Києвом увійде до підручників з військової історії – радник Залужного

Читать на русском
Військовий експерт, спеціальний радник Залужного розповів, як проходила битва з росіянами під Києвом.

Збройні сили України дали гідну відсіч путінській армії, а битва під Києвом увійде до підручників з воєнної історії.

Таку думку в інтерв'ю «Укрінформу» висловив спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, ветеран збройних сил США Ден Райс.

За його словами, російська армія провалила досягнення своєї головної мети – взяти Київ, відправити уряд у вигнання та сказати, що «вигнали нацистів».

«Вони зазнали невдачі, і я не думаю, що вони можуть зараз захопити Київ, хіба якщо подвоять чи потроять сили. Але, на мій погляд, вони усвідомлюють, що не зможуть перейти в наступ без значних втрат, і навіть при цьому, ймовірно, не зможуть досягти цієї мети», – вважає Райс.

Як далі розвиватиметься війна в Україні: західні аналітики назвали п'ять сценаріївЗахідні аналітики назвали п'ять можливих сценаріїв подальшого розвитку війни в Україні – російський чи український крах, затяжна війна, український наступ чи ескалація.

На його думку, переломним моментом у війні стала битва на північ від Києва – у Мощуні та Ірпені. «Росіяни атакували за чотирма різними напрямками і гадали, що українські сили перебуватимуть на вже відомих їм позиціях, у своїх казармах. Але за два дні до вторгнення українці знали, що росіяни атакуватимуть, тому перекинули свої сили, щоб підготуватися. Втім, росіяни навіть не підозрювали, що їх чекає такий серйозний бій, і залишалися на автотрасах на цих чотирьох шляхах підходу. Це полегшувало українцям змогу прицільно бити по них із протитанкової зброї, і саме це вони і робили. Гадаю, десь 2000 танків та іншої броньованої техніки було знищено протитанковими ракетами – легкими протитанковими засобами, «Джавелінами», – розповів експерт.

Райс зазначив, що на північ від Києва було підірвано всі мости – це урок, засвоєний у Криму. «У Криму мости не підривали, бо думали, що вони будуть потрібні під час повернення назад. Але треба було висадити в повітря мости, щоб зупинити росіян. Тепер усі мости було підірвано. Росіяни застрягли на трасах, а потім їх просто знищили із протитанкової зброї», – сказав Райс.

Радник Залужного також вважає, що якби путін захопив Україну за три дні, як планував, він би на цьому не зупинився. «Я думаю, що він відразу б захопив Молдову, а також, можливо, спрямував би зусилля на країни НАТО – Латвію, Литву, Естонію…», – додав Райс.

Нагадаємо, американські аналітики також вважають, що Україна виграла битву за Харків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: