HRW задокументувала десятки воєнних злочинів окупантів на півночі України

Читать на русском
Під час окупації населених пунктів у Київській та Чернігівській областях російські військові скоїли понад 20 позасудових страт, катували людей та незаконно позбавляли їх волі.

Російські війська, які у лютому-березні окупували частину Київської та Чернігівської областей влаштовували позасудові страти мирних жителів, піддавали їх катуванням та чинили інші протизаконні дії, які можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини.

Про це йдеться у звіті організації Human Rights Watch.

Співробітники HRW у квітні відвідали 17 населених пунктів у Київській та Чернігівській областях та задокументували 22 позасудові страти, 9 випадків незаконного позбавлення життя, 6 потенційних випадків насильницького зникнення та 7 випадків тортур. Крім того, співробітники організації записали 21 свідчення мирних жителів про те, як їх незаконно утримували під вартою у нелюдських, принизливих умовах.

Канал CNN показав відео, як російські військові вбивають двох мирних жителів на околиці КиєваРосійські військові вбили двох беззбройних мирних жителів на околиці Києва 16 березня – телеканал CNN оприлюднив відео.

«Російські війська, які окупували на початку війни окремі райони на північному сході України, вчинили безліч жорстоких, мерзенних, звірячих злочинів. Ці незаконні дії щодо мирних жителів мають очевидні ознаки воєнних злочинів. З усіх цих випадків необхідно оперативно провести об'єктивне розслідування та притягнути винних до відповідальності», – заявив заступник керівника департаменту Європи та Центральної Азії у HRW Георгій Гогіа.

Також, за розповідями місцевих жителів, російські військові цілодобово чи тижнями могли тримати їх у брудних, задушливих приміщеннях – у підвалі школи, на заводі, у котельні – практично без їжі, без води, без туалету. Так, у селі Ягідне російські військові 28 днів тримали у шкільному підвалі понад 350 місцевих жителів, у тому числі щонайменше 70 дітей

Нагадаємо, раніше у правозахисній організації Amnesty International розповіли про воєнні злочини росіян у Київській області. Серед них – невиборчі авіаудари по Бородянці та позасудові страти у Бучі, Андріївці, Здвижівці та Ворзелі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна пропонує створити спеціальний міжнародний трибунал для розслідування воєнних злочинів окупантів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: