РФ відмовилася від масштабного оточення українських сил на користь завершення захоплення Луганської області – аналітики

Читать на русском
Російські сили, швидше за все, зосередяться на завершенні захоплення Луганської області та битві за Сєвєродонецьк, відмовившись від великого оточення ЗСУ.

Російські сили, напевно, відмовилися від великомасштабного оточення українських підрозділів від Донецька до Ізюму на користь завершення захоплення Луганської області.

Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Розгром росіян під Білогорівкою став одним із наймасштабніших з початку війни – NYTОперацію росіян з форсування річки Сіверський Донець біля Білогорівки було сплановано поспішно, у відчайдушній спробі досягти прогресу. Втрати армії рф стали одними з найбільших з початку війни в Україні.

«Російське військове командування, швидше за все, приділятиме пріоритетну увагу битві за Сєвєродонецьк у майбутньому, при цьому деякі зусилля будуть спрямовані на порушення українських наземних ліній зв'язку (GLOC) у східній частині Донецької області. Російські сили продовжують скоординовані зусилля із захоплення Сєверодонецька з півночі та півдня, що призведе до дрібнішого оточення українських військ, ніж спочатку передбачалося. Невдалі спроби росіян форсувати Сіверський Донець в районі Кремінної можуть змістити російські операції по оточенню далі на схід, ближче до Сєвєродонецька через Рубіжне, а не проводити ширше оточення за декількома напрямками. Російські сили також, ймовірно, скорочують просування до Слов'янська з Ізюму, можливо, через повільні темпи наступальної операції там», – вважають аналітики.

Також, на думку ISW, у росії могли закінчитися боєздатні резервісти, тому командування об'єднує солдатів з різних формувань. За даними українського Генштабу, близько 2,5 тисячі російських резервістів проходять підготовку в Бєлгородській, Воронезькій та Ростовській областях для участі у наступальних операціях в Україні.

«Цієї кількості резервістів навряд чи вистачить для поповнення російських частин, які, як повідомляється, втратили до 20% особового складу в деяких районах, не кажучи вже про батальйонну тактичну групу, яка нещодавно була значною мірою знищена при спробі форсувати річку Сіверський Донець», – йдеться у звіті.

Нагадаємо, як заявив Сергій Гайдай, станом на 15 травня Збройні сили України контролюють близько 10% території Луганської області.

Раніше в ISW вже повідомляли, що російська армія могла вимушено відмовитися від зусиль щодо широкого оточення українських військ на лінії Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: