Стратегічно важлива точка: глава розвідки розповів про значення острова Зміїний

Читать на русском
Той, хто контролює острів Зміїний, може певною мірою контролювати повітряну обстановку на півдні, блокувати рух суден. Крім того, зі Зміїного росія може розпочати військові дії у Придністров'ї.

Острів Зміїний у Чорному морі має стратегічне значення як для України, так і для російських окупантів. Він дозволяє контролювати надводну та певною мірою повітряну обстановку на півдні.

Про це в ефірі телемарафону розповів начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

Також, за словами Буданова, теоретично це єдиний регіон, через який росіяни можуть спробувати висадити десант на територію Придністров'я.

ЗСУ атакує російський корабель біля острова Зміїний – вид із супутникаНа супутникових знімках видно, як ЗСУ ракетою атакують російський корабель класу Серна біля острова Зміїний.

«Той, хто контролює острів, може будь-якої миті заблокувати рух цивільних суден в усіх напрямках на південь України… Острів Зміїний – це територія України, і ми її будемо деокуповувати й боротися за неї стільки, скільки нам буде потрібно. Це стратегічно важлива точка, щоб відкрити торгові морські шляхи, завозити нам зброю та виключити будь-які можливі воєнні дії росії на території «ПМР», з якої вони можуть атакувати західну частину України», – розповідає Буданов.

Нагадаємо, за останні тижні українські військові здійснили кілька вдалих атак на позиції росіян на острові, внаслідок чого окупанти зазнали втрат.

Зокрема, як стало відомо 8 травня, російський флот залишився одразу без трьох катерів – двох патрульних типу «Раптор» та десантного катера типу «Серна».

1 травня ЗСУ знищили три зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10», а також машину зв'язку. 2 травня ЗСУ знищили біля Зміїного два російські катери.

Учора, 12 травня, в Одеській обласній військовій адміністрації повідомили, що біля острова Зміїний ЗСУ підбили нове судно флоту росії «Всеволод Бобров».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: